U trendu

Festival srpske kulture u Istri počinje večeras u Puli

PULA – Festival srpske kulture u Istri počinje večeras projekcijom filma „Nebeska tema – Priča o Vladi Divljanu“ u kunu „Vali“ u Puli, najavili su organizatori.

Festival traje do 4. maja i posvećen je legendranom srpskom rok muzičaru i tekstopiscu, frontmenu nekadašnjeg benda Idoli.

Pored rok i pop muzike, Divljan se bavio i filmskom muzikom, komponovao je soundtrack za brojne filmove „Šest dana juna“, „Kako je propao rokenrol“, „Crni bombarder“, „Tri palme za dve bitange i ribicu!“, „Sedam i po“ i druge, a pisao je muziku i za pozorišne predstave.

Povod je 40-to godišnjica izlaska albuma „Odbrana i posljednji dani“ koji je Jugoton objavio 1982. godine, a list Đuboks ga par godina kasnije proglasio najboljom pločom 20. vieka u Jugoslaviji.

Festival će obeležiti filomvi o srpskoj produkciji o rok muzici: „Električni orgazam za ljude budućnosti“, „Moj zanat“, film o Arsenu Dediću, „Viktorija 15“, „Priča o Evi Braun“.

Revija filmova se se završava 4. maja filmom o Peci Popoviću „Zarobljeno vreme“.

Sutra će u SKUC-u biti otvorena izložba „Made in fabrika fotografa 7/8“ Aleksandre Popović Petković i Marije Trkulje.

U sredu, 4. maja planirano je otvaranje jedinstvene izložbe fotografija sa posljednjeg koncerta Đorđa Balaševića „Bogojavljanska noć 19.01.2020.“, fotografa Nenada Mihajlovića iz Novog Sada.

Ovom izložbom Srpski kulturni centar u Istri daje doprnos programima u sklopu Dana grada i nagrade Počasni građanin Pule koja se posthumno dodeljuje Đorđu Balaševiću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.