U trendu

Festival srpskog filma

Nedavno je u francuskoj prestonici održan festival srpskog filma na kojem su, u okviru posebnog programa, prikazana kinematografska ostvarenja kojima je zajednička karakteristika (pored izuzetne inovativnosti, hrabrosti i kinematografske originalnosti) to što su sva bila zabranjivana za prikazivanje u periodu između 1961. do 1972. godine. Pored te ekskluzivne selekcije, na ovom festivalu, koji se inače održava već četvrti put zaredom, filmovi su selektovani i prikazivani u još tri kategorije: savremeni srpski film, dokumentarni film i kratkometražni srpski film. Najveću pažnju, naravno, izazvali su filmovi koji su nastali u vreme kritičke i umetničke eskalacije unutar bivše SFRJ.
U okviru retrospektive zabranjenih filmova, publika je imala priliku da vidi "Čoveka iz hrastove šume" Miodraga – Miće Popovića, famoznog "Plastičnog Isusa" Lazara Stojanovića, "Praznik" Đorđa Kadijevića i "Zasedu" Živojina Žike Pavlovića. Ništa manje interesovanje nisu izazvali ni filmovi iz savremene srpske kinematografije nagrađivani po domaćim i inostranim festivalima: "Kenedi se ženi" Želimira Žilnika, "Hadersfild" Ivana Živkovića, "Princ od papira" Marka Kostića, "Konji vrani" Ljubiše Samardžića i "Jug-jugoistok" Milutina Petrovića. Dokumentarističku stranu srpskog filma imali su čast da predstave Pjer Nikolić ("Miris pleha"), Željko Mirković ("21 sekunda"), Milan Nikodijević i Dinko Tucaković ("Zabranjen bez zabrane") i Nenad Popović ("Partibrejkers: sloboda ili ništa").
Što se tiče kratkog metra, na programu su se našli "Igra" Jelene Jovičić, "Zadušnice" Ognjena Isailovića, "Tri ulične priče" Čarne Manojlović i "Moj drug Srbija" u režiji Sonje Blagojević. Svi filmovi prikazani su u pariskom umetničkom bioskopu "Aršipel".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar