U trendu

Festival „Vršačka pozorišna jesen“ od 1. do 7. novembra

VRŠAC – Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ biće realizovan kao 28. izdanje od 1. do 7. novembra u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu.

Pod sloganom „Klasika na vetrometini“, festival će publici predstaviti selekciju od pet naslova takmičarskog programa, koje je odabrao Branislav Nedić, dramaturg i upravnik Kruševačkog pozorišta.

Kako je naveo selektor, dok je birao predstave, rukovodio se željom da izmiri stručnu javnost i „običnog“ gledaoca koji voli da dolazi u pozorište.

Festival će 1. novembra otvariti premijera komada „Falstaf – Vesele žene vindzorske“, komedija nastala po tekstu Viljema Šekspira, u režiji Darijana Mihajlovića, a u produkciji domaćina – NP „Sterija“, Vršac.

Sledećeg dana, kao i 3. novembra, Narodno pozorište Subotica će izvesti svoje dve višestruko nagrađivane predstave sa Sterijinog pozorja i „Nušićevih dana“.

Subotički ansambl na srpskom jeziku predstaviće komad Aleksandra Ace Popovića – „Kus petlić“ u režiji Milana Neškovića, dok će Drama na mađarskom jeziku igrati „Ožalošćenu porodicu“ Branislava Nušića, reditelja Andreja Boke.

Sledeća predstava je „Upotreba čoveka“ prema romanu Aleksandra Tišme u režiji Borisa Liješevića, rađena u koprodukciji festivala Novi tvrđava teatar i Budva grad teatar, „East west centar“ Sarajevo, i teatra „Ujvideki szinhaz“ iz Novog Sada.

Takmičarski krug zatvara se dramatizacijom romana „Deobe“ Dobrice Ćosića u rediteljskoj postavci Juga Radivojevića, kao koprodukcija SNP-a, Narodnih pozorišta u Nišu i Prištini.

Žiri festivala će raditi u sastavu: reditelj Miško Dinulović, književnik i teatrolog Miloš Latinović, inače upravnik Bitef teatra, i glumac Zoran Karajić.

Stručni tročlani žiri će dodeliti nagrade za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, mušku i žensku ulogu, nagradu za mladog glumca „Tomislav Pejčić“ i specijalnu nagradu.

Razgovore o pozorištu nakon izvođenja svih festivalskih predstava u okviru okruglog stola vodiće teatrološkinja Jelena Perić.

Osim takmičarskog, spreman je zanimljiv prateći program sačinjen od izložbi, promocija knjiga i programa za najmlađu publiku.

Tako će posle dužeg vremena na vršačkoj pozorišnoj sceni biti izvedena opera za decu „Bastijen i Bastijena“ V. A. Mocarta, u režiji Ane Grigorović, Narodnog pozorišta iz Beograda, kao i „Kralj lavova“ reditelja Petra Kokinovića, u produkciji „Alegreto teatra“.

Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara predstaviće se sa dva komada – „Čučuk Stana – Srpkinja i Grkinja“ po tekstu i režiji Željka Hubača i klasikom dramske književnosti – „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića, u režiji poznate glumice Olivere Viktorović Đurašković.

Osim tih predstava, u pratećem programu će biti organizovana i promocija knjige „Apisova kletva i druge drame“ Miodraga Ilića u ediciji „Antologija savremene monodrame“, kao i izložba kostima i plakata samog pozorišta i festivala, na otvaranju manifestacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar