U trendu

Film „Presuda“ Dore Jung spreman za prikazivanje

BEOGRAD – Montaža i post-produkcija kratkometražnog filma „Presuda“, kao diplomski ispit rediteljke Dore Jung, nedavno je završena u Beogradu i film je spreman za prikazivanje, saopštili su producenti.

Autorka je student Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu, a njen diplomski projekat je sniman poslednjih dana decembra 2020. godine uz podršku Filmskog centra Srbije.
Glavne uloge imaju Hana Selimović, Miloš Timotijević, Dušanka Glid, Lazar Đukić, Danica Nikolić, Srna Đenadić.

Sadržaj kratkog filma je fokusiran na junakinju Anu Knežević, koja je optužena za ubistvo svog muža, brata ministra građevine.

Ona upornim ćutanjem iščekuje predstojeće suđenje, a njen dodeljeni advokat po službenoj dužnosti uspeva svojom iskrenošću da stekne Anino poverenje. Nizom opasnih pitanja, vođen željom za istinom i jasno zacrtanim ciljem, advokat skreće pažnju na sebe, nailazeće na razne prepreke i pretnje.

Dora Jung ističe da je inspiraciju za film “Presuda” dobila zahvaljujući životu, odnosno najbolnijim problemima savremenog društva.

“Dugogodišnje i sistematsko nasilje u porodici okidač je za mnoga ubistva žena, koja postaju sve brutalnija i surovija. U mnogim slučajevima institucije su te koje ne reaguju blagovremeno, ali i okruženje u kom živimo”, navodi Jung.

Rediteljka u filmu pokreće pitanje ko su ti moćni ljudi koji zakone tumače po svojoj volji, a koje su to socijalne ustanove plaćene da štite prava ljudi, žena, i naročito dece.

“Odgovori na ta pitanja kao da se drže pod velom tajni u nekim društvima, a razotkriti samo neke od aktera u tom dugom lancu čini se nemogućim”, priznaje autorka “Presude”.

Jung istiće da je značajan uvid imala u istraživanje na temu „Nasilje nad ženama“ sa poznatom koordinatorkom “Sigurne kuće” gospođom Vesnom Stanojević.

Rediteljka otkriva da je glavna perspektiva filma zapravo iz vizure mladog advokata, što predstavlja jedan sasvim drugi ugao posmatranja na ovu temu.

Atmosferu filma dopunjuje prostorija u kojoj su akteri filma, hladna prostorija koja odaje utisak totalne izolovanosti, zaključuje Dora Jung.

Scenario je napisao Danilo Bjelica, a u autorskoj ekipi su direktor fotografije Nikola Vesić, scenograf Andreja Rondović, kostimograf Milica Terzić, snimatelj i dizajner zvuka Boris Mijatović, montažer Nemanja Tasić i producent Jelena Pranić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)