U trendu

Filmadžije na Paliću

Na Paliću je počeo Deseti međunarodni filmski festival, a čast da ga otvori pripala je novom domaćem filmu „Skoro sasvim obična priča“. Reč je o prvom igranom ostvarenju mladog reditelja Miloša Petričića i producentske kuće „Premaks“, kao i o debiju nekoliko mladih beogradskih glumaca (Stefan Kapidžić, Vuk Tošković, Milica Zarić, Hristina Popović) u ovoj savremenoj komediji iz života mladih Beograđana.

Pored nekoliko domaćih filmova, publici će biti pružena prilika da pogleda i nekoliko međunarodnih filmskih naslova, kao što su dansko ostvarenje „Otvori srce“, koje takođe govori o mladim ljudima i njihovom emotivnim problemima; zatim će publika imati priliku da vidi ovogodišnjeg dobitnika Oskara za najbolji inostrani film „Nigde u Africi“, koji je režirala Karoline Link, engleski film „U ovom svetu“ reditelja Majkla Vinterbotoma koji je inače pobednik ovogodišnjeg Berlinala, nemački film „Udaljena svetlost“ u režiji Hansa Kristijana Šmida, francusko ostvarenje „Klandestino“ Pola Mikserla i češki film „Godina đavola“ režisera Petra Zelenke, koji je u toku prethodne dve godine odneo pobedu na čak tri međunarodna festivala.

Na ovogodišnjem palićkom festivalu, u okviru glavnog programa koji će publika pratiti na Letnjoj pozornici kraj Palićkog jezera, biće prikazan i engleski film „Morven Kalar“ rediteljke Lin Remzi, koja se smatra jednom od najrespektovanijih žena u filmskoj industriji, zatim najbolji turski film prošle godine – „Odstojanje“, španski film „Ratnici“, mađarski film „Lutalice“, italijanski „Nisam uplašen“, kao i norveški film koji ima naslov tako specifičan za naše područje – „Muzika za venčanja i sahrane“. Rediteljka je, naravno, bila inspirisana likom i delom Gorana Bregovića, koji će se u filmu po prvi put pojaviti kao glumac.

Od domaćih naslova, pored već pomenute „Skoro sasvim obične priče“, na programu će se pojaviti i „Profesionalac“, u režiji Dušana Kovačevića, i „Ledine“, u režiji Ljubiše Samardžića, kome je prvom pošlo za rukom da u jednom filmu okupi glumačku ekipu sa prostora bivše Jugoslavije.

Pored glavnog festivalskog programa, planirano je i nekoliko pratećih programa koji će gledaocima ponuditi bogatu retrospektivu pojedinih filmskih naslova kao i nekoliko veoma zanimljivih dokumentaraca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.