U trendu

Fondacija iz SAD daje sredstva za Hemingvejevu kuću na Kubi

Jedna američka fondacija poslaće gotovo 900.000 dolara vredan materijal za izgradnju institucije koja će sačuvati knjige, pisma i fotografije Ernesta Hemingveja – što je prvi veliki izvoz građevinskog materijala na Kubu od kada je američki predsednik Barak Obama olabavio trgovinski embargo prema ostrvu, piše AP.

Fondacija Finca Vigia, sa sedištem u Bostonu, godinama je pokušavala da pomogne Kubi da sačuvaju na stotine stranica dokumenata od vlage i vrućine u kući Finca Vigia u blizini Havane gde je američki pisac živeo i radio od 1939. do 1960. Zvaničnici kubanskog Saveta za kulturno nasleđe, koji brinu o kući, želeli su da sagrade laboratoriju za konzervaciju, ali nisu imali sredstava za to.

Građevinski materijal visokog kvaliteta gotovo je nemoguće pronaći na Kubi. Farbe i pumpe za vodu kradu se od državnih agencija i preprodaju, a sudopere ili kuhinjski elementi se na Kubu dopremaju u prtljagu putnika. Čak je i šrafcigere nemoguće pronaći u državnim prodavnicama, piše AP.

Fondacija je predložila da pošalje četiri kontejnera sa materijalom u vrednosti od 862.000 dolara što je američka vlada odobrila pošto je u maju Obama napravio listu „izuzetaka“ od embarga. Ta izuzeća omogućavaju Amerikancima da izvezu materijal koji se može koristiti u nauci, arheologiji i očuvanju istorijskih predmeta.

Izuzeci od embarga načinjeni su kako bi se pomoglo običnim Kubancima i rastućem privatnom sektoru ostrva, a ne socijalističkoj, jednopartijskoj vladi koja i dalje ima kontrolu nad većinom aspekata svakodnevnog života osrtva.

Kubanske arhitekte, inženjeri i radnici koristiće američki materijal i kubanske cementne blokove kako bi izgradili dvospratnu laboratoriju koja će čuvati na hiljade fotografija, oko 9.000 knjiga i veliki broj Hemingvejevih pisama.

Finca Vigia je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Havane i prihod od prodatih ulaznica ide u državnu kasu, ali direktorka Fondacije Meri Džo Adams kaže da laboratorija neće biti deo toga.

„Nije cilj da privuče posetioce već da kolekciju sačuva“, rekla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar