U trendu

Francuski književni časopis posvećen Danilu Kišu

BEOGRAD – Nedavno objavljen septembarski broj uglednog književnog časopisa „Atelier du roman“ (Radionica romana) iz Pariza u celini je posvećen liku i delu Danila Kiša, saopštila je izdavačka kuća „Arhipelag“ iz Beograda.

Objavljen pod naslovom „Danilo Kiš ili Glas umetnosti“, ovaj broj francuskog magazina donosi i dva Kišova eseja iz prve polovine osamdesetih godina – „Homo poeticus, uprkos svemu“ i „Saveti mladom piscu“.

Pored toga, ovaj list objavljuje tekstove o Danilu Kišu (1935-1989) i njegovoj književnosti čiji su autori francuski, američki, nemački, španski, italijanski, mađarski, rumunski, srpski, kao i autori iz bivše Jugoslavije.

Među piscima tih tekstova nalaze se istaknuti – Miljenko Jergović, Muharem Bazdulj, kao i Gi Skarpeta, Ilma Rakusa, Kristijan Salmon, Norber Čarni, Antonio Munjoz Molina, Džon Koks, Žan Pjer Morel, Viktorija Radič, Mark Tompson, Katarina Volf-Grishaber, Simona Kareta, Ivana Velimirac, Aleksandar Kostić, Filip Čolović.

Kako navodi književni kritičar i esejista Lakis Proguidis, u svom uredničkom uvodu, književnik Danilo Kiš, što vreme više prolazi, postaje sve aktuelniji.

Urednik, koji je i sam autor jednog od eseja u ovom izdanju časopisa, podseća da su Kišu posvetili osmi broj izdanja u jesen 1996. godine.

„Sada mu se još jednom vraćamo, da nastavimo da učimo od jednog od najvećih pisaca dvadesetog veka. I nastavićemo svakako da razgovaramo o njemu“, reči su urednika književnog magazina „Atelier du roman“.

Danilo Kiš se smatra za jednog od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, a u svom opusu je stvarao romane, eseje, zbirke priča, pripovedaka, poezije, bio je i prevodilac, kao i dopisni član Srpske Akademije nauka i umetnosti (SANU).

Najpoznatija dela su mu – romani „Psalam 44“ (1962), „Mansarda – satirična poema“ (1962), „Bašta, pepeo“ (1965), „Peščanik“ (1972), zbirke pripovedaka „Rani jadi: za decu i osetljive“ (1970), „Grobnica za Borisa Davidoviča“ (1976), „Enciklopedija mrtvih“ (1983), kao i kolekcija polemika „Čas anatomije“ (1978).

Takođe je pisao i pozorišne drame kao što je „Elektra“ (1995), a ima i zbirku drama „Noć i magla“ (1983).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.