U trendu

Francuski strip za nove generacije

Još jedna mala atrakcija u ovom letnjem periodu. Za sve ljubitelje strip-umetnosti (ne obaziremo se na zlobne jezike koji strip ne smatraju posebnom umetnošću), ovo leto u Beogradu predstavljaće poseban stripovski kuriozitet. I to kakav!

Izložba stripa koja obuhvata 55 originalnih strip-tabli deset savremenih francuskih strip-autora postavljena je u Francuskom kulturnom centru u Beogradu, gde će ostati sve dok svi oni koji vole i cene strip ne pogledaju eksponate. Tema na koju su autori poslali svoje radove glasi „Kofer“.

I dok su već afirmisani autori, kao što su Mebijus, Bilal ili Tardi, nastavljali svoj uspešan rad – pojavila se nova ekipa mladih crtača koja se u svom autorstvu odrekla boje i vratila crno-belom svetu. Njih zanima grafika, precizne, tačne, izrazite linije na crtežu.

Priznato autorstvo u stripu koje se ranije bavilo bojom pored njihovih crteža deluje komercijalno. Ovim odustankom od boje mladi autori izrazili su svoju želju da stvaraju izvan stega koje diktiraju uslovi tržišta i uprkos svim žanrovskim odrednicama koje stvaraju različita udruženja.

Osim francuskih strip-crtača – Maržana Satrapija, Beona Žaka, Emanuela Žilbea, Marka Antona Atjea, Nikole Kresi, Paskala Rabate, Pjera Diba, Žan Pjera Difua, Košena Žernea i Ivana Algebea – na ovoj medijski izuzetno pokrivenoj izložbi pojaviće se i nekoliko domaćih autora.

Istina, oni će svoje radove izložiti u okviru pratećeg programa, ali crteži Saše Mihailovića, Dušana Pavlića, Milana Pavlovića i Aleksandra Zografa predstaviće nam jednu novu verziju sveta stripa, jednu mladu generaciju koja će govoriti o „Koferu“ koji godine u kojima žive i stvaraju nose sa sobom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.