U trendu

Fudbalski sudija postao pisac

Nekada vam knjiga već po izgledu deluje kao da je štampana po principu "ortak, štampaj mi knjigu", ali nekada rezultat ne bude "za bacanje". Jedan takav primer je zbirka kratkih priča "Noć kada sam pregazio Supermena" Gorana Stanojevića.
Autor je praktično čitav život proveo u fudbalu, jednim delom i kao fudbalski sudija, što se u njegovim pričama vidi, ne samo po temama (fudbal, nameštena suđenja, smešni događaji vezani za fudbalske sudije) već i po očiglednoj ljubavi prema ovom sportu, kao i prema očiglednom dobrom poznavanju. "Noć kada sam pregazio Supermena" ne bavi se samo pričicama iz fudbalskog sveta; ima tu i drugih tema, uglavnom "muških" (osim fudbala, tu je i pivo, pijanstvo, gluposti napravljene u pijanom stanju, problemi sa ženama…). Sve priče su obojene humorom i skoro sve su prilično zabavne, ukoliko vas humor na navedene teme zanima.
Reč "priče" trebalo bi ovde shvatiti uslovno, jer tekstovi neretko ne prelaze nivo vica ili anegdote, i tek se poneki od njih može zaista nazvati pričom. U skladu sa tim je i karakterizacija, likovi su navlaš naznačeni (doduše, za više nema mesta, niti je potrebno). Što se "ortak, štampaj mi knjigu" primedbe tiče, radi se o izgledu knjige: jedva stotinak stranica, na debljem papiru i sa tvrdim koricama kako bi više ličilo na knjigu, i sa fontom veličine "naočari nisu neophodne".
Da li to znači da bi ovu knjigu trebalo izbegavati u širokom luku? Ne, samo ne treba očekivati "visoku književnost". Ova zbirčica je tu da zabavi i u tome uspeva – pričice i anegdote se čitaju brzo i lako, autor nije nepismen, niti pretenduje na visokoparan stil i nepotrebno "razvlačenje". Ako nešto može da ispriča u deset rečenica, to će i učiniti, bez nasilnog produžavanja i nepotrebnog komplikovanja. Skoro svaka priča će vas nasmejati, možda ne grohotom, ali će vam biti zabavno.
"Noć kada sam pregazio Supermena" ne bi mogla da posluži kao štivo za plažu, jer biste sa knjigom prebrzo završili. Ali, dok nešto čekate, ili u trenucima dokolice, može vas nasmejati i pomoći da vreme brže prođe, a nekada je upravo to ono što je potrebno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar