U trendu

Gala koncert 10. juna u čsat prijateljstva Srbije i Japana

BEOGRAD – Operski Gala koncert spektakl sa 130 umetnika Narodnog pozorišta u Beogradu i japanskom umetnicom – sopranom Šoko Okada, biće izveden 10. juna na Trgu republike u prestonici, najavila je ekipa ovog projekta danas u susretu sa medijima.

Ovaj jedinstveni muzički događaj predstavlja krunu ovogodišnjeg obeležavanja važnog jubileja – 140 godina prijateljskih odnosa između Japana i Srbije.

Na repertoaru će biti dela domaćih kompozitora Stevana Hristića i Stanislava Biničkog, kao i najpoznatije arije iz opera „Madam Baterflaj“ Đakoma Pučinija, „Nabuko“, „Travijata“ i „Aida“ Đuzepe Verdija , „Faust“ Šarla Gunoa, „Karmen“ Žorža Bizea i “Kavalerija Rustikana” Pjetra Maskanjija.

Specijalni gost koncerta Šoko Okada, sopran poreklom iz Japana, nastupiće uz soliste, hor i orkestar Narodnog pozorišta i izvesti neke od najlepših arija operske literature svih vremena, a dirigent će biti Dejan Savić.

„Velika mi je čast što ću biti deo proslave jubileja prijateljstva Japana i Srbije koje traje sjajnih 140 godina. Drago mi je da se vraćam saradnji sa vama u ovom pozorištu”, rekla je japanska umetnica.

Karijeru solo pevanja počela je sa 15 godina, studirala je na Univerzitetu umetnosti u Tokiju gde je stekla diplomu osnovnih studija iz klasičnog pevanja i master diplomu iz operskog pevanja.

„Gde god da odem, svi su fini i pristojni u Beogradu. Sećam se prošlog gostovanja kada me je veoma fascinirala vaša publika, imali su predivne reakcije na moj nastup. I tada u sali su svi bili veoma ljubazni i pristojni, istakla je Okada i dodala da joj je veoma jasno zašto se održalo čvrsto prijateljstvo ove dve zemlje punih 140 godina.

Okada je debitovala 2012. godine ulogom Abigejl u operi „Nabuko u pozorištu Bunka Kaikan u Tokiju, i onda joj se pružila šansa da se preseli u Italiju zahvaljujući značajnim stipendijama od japanskih i italijanskih dobrotvora – kompanija.

Za vreme pandemije korona virua, ostvarila je veoma zapažena gostovanja – učestvovala je na 66. izdanju Pučinijevog festivala u gradu Tore del Lago u Italiji (2020), kao i spomenutu naslovnu ulogu Madam Baterflaj upravo u Narodnom pozorištu u Beogradu (2021), što joj je donelo razne nagrade.

Takođe, sopran iz Japana se istakla u ulozi Toske u istoimenoj operi, ali i princeze Turandot iz opere Đakoma Pučinija.

Veliki san Šoko Akade jeste da izgradi most saradnje između japanske i italijanske lirske kulture.

Na koncertu u petak, Šoko Akada će pevati četiri operske arije iz remek dela – „Toska“, i naravno – „Madam Baterflaj“, čak tri numere.

Od solista, soprana iz Japana, učestvuju – Jadranka Jovanović, Dejan Maksimović, Ivan Tomašev, Nevena Đoković, Miodrag Jovanović, Janko Sinadinović, Željka Zđelar i Miodrag Jovanović.

Slavna umetnica Jadranka Jovanović, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, otkrila je da je pred početak susreta sa medijima sa svojom koleginicom Okadom ustanovila barem 10 zajedničkih svetskih umetnika sa kojima su nastupale.
„Izuzetno mi je drago što učestvujem u ovom programu u petak. Od kada sam se susrela sa japanskom kulturom, na mom prvom gostovanju u operi „Karmen“ u Tokiju, trebalo mi je vreme da je razumem, zavolim, poštujem i da joj se divim“, naglasila je Jovanović, koja je kao umetnički poslanik u dva saziva išla u poslaničkoj grupi prijateljstva sa Japanom, a biće prisutna u trećem sazivu.

„To moje prijateljstvo, naklonost i razumevanje se nastavlja sa Japanom kao izuzetno prijateljskom zemljom koja nam je pomagala u mnogim situacijama kroz istoriju i koja je Narodnom pozorištu donirala mnoge dragocene opreme za izvođenje naših predstava.
Presrećna sam što se ovaj događaj odvija u realizaciji našeg teatra sa divnom gošćom velike umetničke biografije i to na otvorenom ispred naše zgrade na Trgu republike“, zaključila je Jadranka Jovanović, koja će pevati dve arije „Votre toast“ i „Habanera“ iz opere „Karmen“ Žorža Bizea, po čemu se odavno i proslavila.

Vladan Đurković, zamenik upravnika NP, podvukao je koliko mu je drago da je ovako važna proslava poverena upravo Narodnom pozorištu gde će biti realizovan veoma bogat program.

„Nije slučajno što smo danas baš ovde, jer su temelje zgrade nacionalnog teatra postavili članovi porodice Obrenović, a 1882. godine je Milan Obrenović poslao depešu u kojoj je obavestio japanskog cara Meidžija da je Srbija postala nezavisna, što je bio početak japansko srpske saradnje i prvih diplomatskih odnosa”, otkrio je Đurković.
Aleksandar Stamatović, pomoćnik direktora Opere NP, podsetio je na veliku donaciju japanske vlade od 2005. godine nadalje, posebno kada je rađen jedan veliki projekat 2008, gde je sama donacija bila u vrednosti više od 300 000 evra, što je tada bilo oko pola miliona dolara, u audio i video tehnici.

„Ni najveće umetničke kuće u svetu nisu imale takvu opremu koju smo mi dobili od Japana. Donacija u vidu autobusa, automobila su u to vreme takođe bile aktuelne. Vlada Japana vodi računa o svojim donacijama, što je više puta pokazala, dolazili su da vide kako se ljudi ponašaju prema opremi, uvek brinu o tim stvarima, pomagali su oko sitnih kvarova. Ponosan sam što će na Trgu republike u petak Beograd imati ovako važan spektakl“, rekao je Stamatović.

Projekat realizuju Ambasada Japana u Srbiji, Japanska poslovna alijansa u Srbiji (JBAS), Narodno pozorište u Beogradu i kompanija Japan Tobačo International

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.