U trendu

Ginisov rekord za šangajsku „Aidu“

Na pozornici su bili: hor od 250 pevača, orkestar sa 170 članova, 1.650 vojnika Kineske narodne armije, 70 odraslih i 60 malih baletana. I ne samo to: svoju ulogu su imali i slonovi, konji, kamile, tigar, lav, i zmija boa-konstriktor, svi pozajmljeni iz Šangajskog zoološkog vrta. I svi oni na spektakularnoj sceni koju je krasila 30 metara visoka piramida. Asolutni svetski rekord u oblasti operskih produkcija, tako da će se premijera Verdijeve „Aide“, održana 3. novembra u Šangaju, naći i u „Ginisovoj knjizi rekorda“.

Na čelu ovog mega-projekta je stajao hrvatski reditelj Krešimir Dolenčić, a društvo mu je pravio i zemljak Goran Lelas čiji su kostimi za ovu operu posebno pohvaljeni. U glavnim ulogama su se našli ruska sopranistkinja Olga Roanko i italijanski tenor Lando Bartolini.

Spektakl je upriličen na velikom stadionu, pri čemu su i oni iz najudaljenijih redova mogli jasno da prate zbivanja na sceni putem Jumbotronic ekrana. Oduševljenje publike je izazvala parada slonova, a veliki smeh vojnik koji je metlicom pokušavao da očisti balegu koju su iza sebe ostavili uznemireni konji.

Izvorna Verdijeva muzika je ostala nepromenjena, ali je trijumfalni marš morao da bude sviran čak tri puta za redom, da bi „pokrio“ defile svih 1.650 vojnika koji su u operi učestvovali. Donekle je bio promenjen i sam kraj, u skladu sa ukusom kineske publike koja voli hepiende: umesto da Aidu i Radamesa zakopaju žive, kako to stoji u izvorniku, oni su samo spušteni ispod pozornice, a na njihovo mesto je došlo dvoje dečice koja predstavljaju neku vrstu reinkarnacije tragičnih ljubavnika. Tako je priča o neostvarivoj ljubavi egipatskog vojskovođe i etiopske robinje dobila malo vedriji ton, prijemčiviji ukusu Kineza koji su prisustvovali najspektakularnijoj operskoj predstavi na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.