Glavna nagrada LIFFE za rediteljku Teonu Strugar Mitevsku

LESKOVAC – Glavna nagrada za najbolju režiju 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ pripala je makedonskoj rediteljki Teoni Strugar Mitevskoj za film „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“.

Prema rečima žirija u sastavu Nenad Dizdarević, Vinko Brešan i Bojana Maljević, radi se o jednoglasnim odlukama za sve nagrađene.

Rediteljka Teona Strugar Mitevska povodom projekcije filma na festivalu LIFFE rekla je da su svi njeni filmovi autorski, ali se sa ovim filmom, kaze, desilo čudo.

„Ne samo da funkcioniše na festivalima, nego ima i veoma bogatu bioskopsku distribuciju. Film je prodat u 35 zemalja po celom svetu – od Francuske, do Brazila, Koreje, Kine, Australije i dalje, što je za reditelja velika stvar. Duboko verujem da autorski film ima svoje mesto u bioskopima, što se u izgubilo u poslednjih dvadeset godina. Izgubili smo publiku, pa je veliko zadovoljstvo kad moj film, koliko god bio specifičan i artistički, nađe svoju publiku ne samo na Balkanu, nego i van ovih prostora“ kazala je Mitevska.

Film „Osmi povjerenik“ u režiji Ivana Salaja nagrađen je za najbolju produkciju.

U obrazloženju žirija navodi se da je reč o „uspešnoj ekranizaciji izuzetnog višestruko prevođenog književnog dela, što garantuje i evropski uspeh filma“.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Sergeju Trifunoviću za ulogu u filmu „Ajvar“ rediteljke Ane Marije Rosi.

U obrazloženju nagrade žiri ističe da je „Sergej Trifunović, na sebi svojstven način, omogućio publici da se identifikuje sa njegovim likom, dokazujući da je jedan od najvećih glumaca u regionu, stvarajući kompleksnu i virtuoznu ulogu zajedno sa svojom partnerkom Natašom Ninković“

Dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu je Nataša Ninković za ulogu u filmu „Ajvar“ Ane Marije Rosi, uz obrazloženje da ona „gradi slojevitu glumačku kreaciju u igri sa partnerom, kojom ovaj film čini kompleksnim“.

Specijalno priznanje žirija pripalo je Zorici Nuševoj za ulogu u filmu „Gospod postoji, njeno ime je Petrunija“.

Prema rečima žirija, „Zorica Nuševa u liku Petrunije veoma autentično i vešto vodi realističnim elementima, koji liče na istinite junake dokumentarnih likova, i time doprinosi da ovo veliko filmsko ostvarenje pridobije veliku simpatiju publike“.

Dobitnica specijalnog priznanja žirija je Ana Marija Rosi za režiju filma „Ajvar“ uz obrazloženje u kojem se ističe rediteljski pristup koji je fokusiran na virtuozno vođenu glumačku igru, stvarajući kompleksne likove u izuzetno uspelim scenama prikazuje složenost međuljudskih odnosa, kroz koji se veoma vešto prelamaju izazovi savremenog društva.

Treća nagrada „Živojin Žika Pavlović“ pripala je Petru Ristovskom za film „Kralj Petar Prvi“.

Dobitnik druge nagrade „Živojin Žika Pavlović“ je Dragan Marinković za režiju filma „Pijavice“.

Žiri u sastavu Kosta Peševski, Dragan Jović i Milan D. Špiček jednoglasnom odlukom proglasio je pobednike u selekciji studentskih filmova.

Gran pri „Radomir Bajo Šaranović“ pripao je Siniši Cvetiću za režiju filma „Dinosaur“.

Druga nagrada otišla je u ruke Sare Ristić za režiju filma „Autorefleksije u tri epizode“, dok je dobitnica treće nagrade slovenačka rediteljka Mateja Rokavec za film „Češnjevi kolački“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.