U trendu

Glumac Milan Marić: Serija „Pad“ meša fikciju i realnost

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Milan Marić koji je govorio o svoj ulozi u predstojećoj seriji „Pad“ snimljenoj po istoimenoj autobiografsoj knjizi njegovog kolege Žarka Lauševića.

Marić je rekao da „Pad“ ima kompleksnu strukturu što je njemu „bilo najuzbuljivije i naiizazovije“, odnosno ugao iz kog je reditelj Bojan Vuletić odlučio da hoće da radi seriju.

„Snimljena je po motivima knjige Žarkove a mi smo stvarali naš ugao i pravili smo selekciju stvari o kojima želimo da pričamo. Te stvari su poprilično kompleksne. Mislim da će i publika to da prihvati, zato što se ide iz neočekivanog ugla“, ocenio je Marić. 

Prema njegovim rečima, svi očekuju pristup koji dekonstruiše čitav događaj, ali to nije težište serije već povod da ispričaj u“jednu drugu, mnogo opasniju priču“.

Marić je rekao da u kreaciji likova više nema strah poređenja sa bilo kim, a sa druge strane je bila dosta olakšavajuća okolnost što ne igra Lauševića već „fiktivan lik Ivana Maslaća koji nema baš toliko veze sa Žarkom“.

Nakon što je igrao stvarne ličnosti pevača Tomu Zdravkovića u filmu „Toma“ i političara Čedu Jovanmovića u seriji „Porodica“, Marić je u „Padu“ ulozi prišao kao fiktivnom liku.

„Pretpostavljam da će ljudi početi da traže neke stvari koje su čuli od nekog, iz prepričavanja, neki se sećaju ili ne sećaju. Jasno je kako to uglavnom ide sa događajima i ljudima. E ovde je bitno da ljudima bude jasno da je mešana fikcija i realnost, da se liše potrebe da se prisećaju kako je bilo“. naveo je glumac. 

Uloga u „Padu“ je od Marića zahtevala neku vrstu fizičke tranformacije pošto scenario u jednom delu predviđa da „kreće jedna vrsta štrajka glađu“. 

U pristupu ulozi Marić voli da „bude potpuno blanko“, odnosno zamisli belo platno oko kog postoji okvir, a tekst su boje sa kojima nešto počinjete da pravite. 

„Nije olakšanje što igram glumca. Morao sam da se pomerim od sebe, da igram drugog glumca. Nisam progovarao iz sebe. To je druga osoba, drugo promišljanje“, naglasio je Marić.

Na jednom snimanju Marić je izgovorio sasvim spontano, „potpuno poetično i tačno“, da je „gluma malo manje od života, a mnogo više od posla“. 

„To fakat jeste tako. Ja to često govorim. Obrni okreni, gluma stvarno jeste nešto malo manje od života a mnogo, baš mnogo više od posla“, zaključio je glumac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.