Goethe Fest od 29. oktobra do 4. novembra u Beogradu

BEOGRAD – Deveto izdanje filmskog festivala Goethe Fest u organizaciji Goethe instituta u Srbiji, biće održano od 29. oktobra do 4. novembra onlajn na platformi mojoff.net, najavili su danas organizatori.

Na festivalu će biti prikazano sedam filmova, od kojih će čak šest imati premijeru u Srbiji.

Frank Bauman, direktor Goethe instituta u Srbiji, ukazao je na kvalitet i specifičan senzibilitet filmova koji dolaze iz njegove zemlje, u poređenju sa onima iz Holivuda: filmovi iz Nemačke uvek su bili nekako drugačiji, takoreći van konkurencije, specifični, a neretko i pomalo neobični.

„Oni su tematski usredsređeniji, društveno relevantniji, i manje politički korektni. Nemački filmovi iz 2020. godine su kao pljeskavice evropske arthaus produkcije. Oni su manje komercijalni od holivudskih i srodnih produkcija, ali zato hranljiviji – da ostanemo pri gastronomskim metaforama“, kazao je Bauman.

Festival će otvoriti veliko filmsko ostvarenje „Berlin Aleksanderplac“ nemačkog reditelja avganistanskog porekla Burhana Kurbanija.

Ovaj film je na poslednjem Berlinalu nominovan u čak 11 kategorija, a pored Srebrnog medveda za najbolji igrani film, osvojio je i nagrade za najbolju mušku sporednu ulogu (Albreht Šu), kameru (Joži Hajmrat), filmsku muziku (Daša Dauenhauer) i scenografiju (Zilke Bur).

Radi se o novoj adaptaciji jednog od najznačajnijih romana nemačke moderne iz 1929. godine, „Berlin Aleksanderplac“ Alfreda Deblina, u kojoj autor otvara mnoga važna pitanja na temu migracija, rasizma i modernog ropstva.

U ovom filmu glavni protagonista je Franc Biberkopf, koji se obreo u berlinskom parku Hazenhajde, poznatom po dilovanju droge, i u noćima berlinskih klubova natopljenih demonskim simbolima kapitalizma.

Sunčica Šido, koordinatorka programa kulture Goethe instituta i selektorka festivalskog programa, istakla je da je temelj ovogodišnjeg izbora nastao na 70. Berlinskom filmskom festivalu, poslednjem tih razmera održanom pre nego što je pandemija virusa kovid-19 uzela maha.

„U želji da sačuvamo sve nas, i uz duboko saosećanje s kulturnim centrima čije bioskopske sale tek ovih dana oprezno otvaraju svoja vrata, odlučili smo da Goethe Fest ovoga puta igramo u najbezbednijem prostoru u svakom smislu – do sada pune sale ovoga puta zameniće dnevne sobe pune ukućana i prijatelja, a razgovori nakon filmova, koje smo tako rado vodili s vama u kulturnim centrima, nastaviće se – u ambijentu naših domova“, kazala je Sunčica Šido.

Goethe Fest odrztzava se od 2012. godine i predstavlja presek savremene nemačke kinematografije iz aktuelne godine.

Program je tradicionalno okrenut nagrađivanim i najboljim ostvarenjima sa čuvenog Berlinala, jednog od najznačajnijih svetskih filmskih festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.