U trendu

Gracanica: Odzana manifestacija „Vidovdansko pesnicko bdenje“

GRAČANICA – U porti manastira Gračanica večeras je održana završna manifestacija vidovdanskih svečanosti „Vidovdansko pesničko bdenije“, u prisustvu patrijarha Porfirija, vladike raško-prizrenskog Teodosija, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića i drugih zvaničnika.

Tokom manifestacije tradicionalno su dodeljene književne nagrade za književna, tačnije pesnička ostvarenja, kao i nagrada „Zlatni krst Kneza Lazara“ za celokupno stvaralaštvo, koja je pripala esejisti Slobodanu Zubanoviću iz Beograda za „obiman, artistički utemeljen i poetički dosledno izveden pesnički opus“, prenosi Radio Gračanica.

„Gračanička povel‚ja“ dodaljena je pesniku Đorđu Nešiću iz Bijelog Brda kod Osijeka za „pesme duboko ukorenjene u pesničku i nacionalnu tradiciju i sudbinu“.

Žiri, koji su činili predsednica Bojana Stojanović Pantović i članovi Gojko Božović i Žarko Milenković, naveo je da su pesme Nešića „u dijalogu sa pesničkim precima i onom linijom srpskog pesništva koja je lirski beležila sve patnje, bol i stradanja nacije kojoj pripada“.

Danici Vukićević, pesnikinji iz Beograda, pripao je „Kondir Kosovke devojke“ za „postojanje lirskog, ženskog ja ili junakinje, koja neurozu svakodnevnih dešavanja (odrastanje, zaljubljivanje, rastajanje, ljudska komunikacija, odnos prema porodici, društvu, bogu, smrti) neprestano smešta u jezgro vlastitog postojanja“.

Nagradu „Pero despota Stefana Lazarevića“ dobio je pesnik Petar Matović iz Požege, kojeg je žiri opisao kao „vodeći glas svoje pesničke generacije koja, ispitujući nasleđe visokog modernizma (Lalić, Hristić, Radović), obitava na njegovim granicama, objavljujući se kao svojevrsna poezija tranzicije lirskog junaka i sveta koji ga okružuje“.

Nakon dodele priznanja i pesnika koji su nastupili pred publikom u porti, posetioci su imali priliku da uživaju u muzici Big benda RTS.

Patrijarh srpski Porfirije ranije danas je stigao u manastir Gracanicu, gde će sutra na Vidovdan služiti svetu arhijerejsku liturgiju, a zatim na Gazimestanu parastos kosovskim junacima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.