U trendu

Gutenbergova Biblija na Internetu

Primetno je sve veće prožimanje novih tehnologija i umetnosti. Internet je počeo kao vojni projekat, mreža namenjena komunikaciji američke vojske u slučaju nuklearnog rata, nastavio svoje postojanje kao neophodna poslovna „alatka“, ali i novi socio-kulturni fenomen koji je doveo do dubokog prožimanja svetskih kultura, znanja i iskustava. Mreža koja nema granica je dobila i svoju edukativnu i, uopšte, kulturnu funkciju, koja je sve primetnija i sve snažnija.

Kada govorimo o umetnosti, nastale su i nove forme, pa se tako susrećemo sa pojmovima poput web-art, net.art, digital-art. Ali i tradicionalni umetnički oblici nisu ostali „imuni“, pa je tako i književnost počela da se javlja u obliku elektronskih izdanja, a mnogi pisci su počeli da objavljuju na Internetu, specijalno pišući za novi medij i omogućavajući novi način dolaženja do knjige – umesto odlaska u knjižaru, čitaoci i ljubitelji književnosti upisuju u adresna polja svojih browser-a web-adrese, odlaze na virtuelne lokacije i download-uju književna dela.

I Britanska biblioteka se priključila ovakvim tendencijama i odlučila da Gutenbergovu Bibliju, prvu štampanu knjigu u Evropi, učini dostupnom na svetskoj mreži. Ideja je realizovana u saradnji sa Keio univerzitetom iz Japana, čiji su stručnjaci proveli dve nedelje u biblioteci, radeći na digitalizaciji i koristeći, pri tom, tehnologiju originalno namenjenu špijunskim satelitima.

Dva izdanja vrednog dela iz XV veka su sačuvana, pri čemu je jedna Biblija štampana na papiru, a druga na najfinijem pergamentu. Cilj prebacivanja na mrežu je bio dvostruk: očuvanje vrednih knjiga i njihova dostupnost svima u svetu, podjednako laicima, stručnjacima, studentima i radoznalcima. Na ovaj način će se smanjiti potražnja za knjigom u samoj biblioteci i, umanjiti mogućnost njenog oštećenja. Ono što je vrlo bitno je mogućnost uvećanja i uočavanja detalja koji nisu mogli biti viđeni golim okom, tako da predstavnici Britanske biblioteke čak ističu prednost online, nad „offline“ proučavanjem vrednih izdanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar