U trendu

Hooverphonic, Nick Cave, The Pixies. . . ove godine u Srbiji

BEOGRAD – Nakon pune dve godine pandemije virusa kovid 19, Srbija će konačno imati koncerte velikih muzičkih svetskih zvezda kao nekada ranije, a takom leta naša publika će biti u prilici da vidi i čuje popularne izvođače kao što su Whitesnake, Iron Maiden, Hooverphonic, Thievery Corporation, Nick Cave & Bad Seeds, The Pixies, Wardruna, Uriah Heep, Nik Mejson, Andre Riju, i mnogi drugi.

Pre svega večeras će u Štark Areni hrvatski, ali svetski popularni dvojac 2Cellos” održati novi koncert u Beogradu.

Stjepan Hauser i Luka Šulić kao dve velike zvezde su na svojoj drugoj evropskoj etapi na poslednjoj zajedničkoj finalnoj turneji, nakon 10 godina karijere, šest studijskih albuma, milijarde strimova, gostovanja na kultnim lokacijama širom sveta i skoro milion prodatih karata za svoje električne nastupe uživo.

Osim ranije u Areni, „2Cellos“ su u Beogradu nastupali u Sava centru, na Kalemegdanu, ali i u Novom Sadu na Exit festivalu.

Italijanska pevačica Karla Bisi, poznata pod umetničkim imenom Aliče, inače pobednica Sanremo ferstivala, prvi put će gostovati u Srbiji, takođe večeras u Domu omladine Beograda na koncertu naziva “Aliče peva Batijata”.

Njena aktuelna turneja tog imena predstavlja pesme svestranog italijanskog kantautora Franka Batijata sa Sicilije, a na ovom muzičkom putovanju na klaviru je prati maestro Karlo Gvaitoli, dugogodišnji saradnik Batijata.

Najtraženiji hevi metal bend „Iron Maiden“ nastupiće 24. maja u beogradskoj Štark Areni, što će im biti čak sedmi koncert u Beogradu u poslednje dve decenije (gostovali su u Areni, na Kalemegdanu i Beogradskom sajmu).

Turneju „Legacy of the Beast World Tour“ su započeli još 2018. godine, ali su, zbog pandemije, mnogi nastupi morali su da budu odloženi. Na radost desetina hiljada fanova u Srbiji i regionu, Beograd je jedan od šest evropskih gradova u kojima će bend nastupiti tokom ove godine.

Ove nedelje čuveni italijanski Oskarovac Nikola Pjovani sa svojim sekstetom prvi put će svirati pred beogradskom publikom na Kolarcu, 26. maja.

Slavni pijanista, dirigent i jedan od najcenjenijih italijanskih kompozitora filmske i pozorišne muzike, ovom prilikom nastupiće u pratnji svoje ekipe muzičara: Marina Čezari, – saksofon i klarinet, Paskvale Filasto – violončelo i gitara, Pjetro Pompei – bubnjevi i perkusije, Marko Lodo – kontrabas, i Serđo Kolikjo – klavijature i harmonika.

Iste noći, 26. maja, ali i veče kasnije, 27.05., po drugi put u Beogradu (nakon Doma sindikata 2019) gostuje elektro ambijentalni sastav iz Belgije “Hooverphonic” na sceni kluba Bitefartcafe Summer Stage na Kalemegdanu.

Jedan od najzanimljivijih svetskih pop bendova, vraća se u Beograd u originalnoj postavi sa pevačicom Geike Arnaert, u okviru festivala “Musicology Sešions”.

Dva koncerta obeležavaju njihov klasik album “The Magnificent Tree” (2000) i velike hitove, najpre „Mad About You“, ali i „Vinegar & Salt“, „Out of Sight“ i „Jackie Cane“.

Njihove pesme su postale i deo muzike filmova i serija – “Ukradena lepota”, „Znam šta ste radili prošlog leta“, „CSI“, „Entourage“, „Nikita“.

BitefArtCafe u okviru istog festivala “Musicology” ugostiće i već redovnog soul džez muzičara Maria Bjondija iz Italije, takođe na dva koncerta 9. i 10. juna kao promocija najnovijeg albuma „Romantic“, a onda 3. jula nakon 2019. godine, stiže ponovo svetski popularan džez fusion sastav „Snarky Puppy“.

Bitef od regionalnih muzičara ovog leta će imati koncerte Mašima, Nine Badrić i benda „Detour“.

Dom omladine Beograda će za kratko vreme dovesti dvoje američkih umetnika.
Prva je poznata američka rok muzičarka Kristin Herš, zvezda američke alternativne rok muzike koja će imati koncert prvi put u Srbiji 27. maja u Velikoj sali.

Prva žena američkog rok sastava „Throwing Muses“ je upravo ova dama, a taj bend je zajedno sa čuvenim „Pixies“ krajem osamdesetih godina 20. veka proslavio scenu iz Bostona. Singl “Your Ghost”, duet sa Majklom Stajpom (REM) spada među one koji su obeležili devedesete.

Sledeći je na redu 30. maja – Stiven Braun, koji je na svojoj prvoj turneji po Evropi nakon art rok benda „Tuxedomoon“, gde promoviše novi solo album „El Hombre Invisible“.

Svakako će repertoar uključiti i hitove eksperimentalne umetnosti sastava Tuxedomoon, kao i pesme sa Braunovih prethodnih solo albuma.

Dva dana kasnije, još jedan veteran, legendarni Nik Mejson, autor, osnivač, bubnjar i najdugovečniji član velikog benda „Pink Flojd“, nastupiće 1. juna u Belexpo centru na Novom Beogrtadu.

Turneja projekta „Nik Mejsonova Tacna prepuna tajni“ (Nick Mason’s Saucerful of Secrets) zbog epidemiološke situacije pomerala se sa 2020. godine na 2021. a onda konačno na 2022. godinu

Nik Mejson je jedini član gupe Pink Flojd koji je bio u svim postavama benda od njihovog osnivanja pa sve do poslednje turneje 90-ih.

Festivali Arsenal Fest u Kragujevcu i Exit u Novom Sadu takođe će dovesti velike zvezde američke svetske scene, što je prvi put nakon izbijanja pandemije 2020. godine.

Nakon dva odlaganja upravo zbog korona virusa, konačno će na Knežev Arsenal u Kragujevcu doći
alternativni britanski rok sastav „Placebo“kao i američka punk gipsy atrakcija „Gogol Bordelo“.

Bend „Placebo“ kao alternativci iz Londona, prepoznatljivi po androgenom izgledu, kao i spajanju pop, pank, gotik, grandž i glem rok muzike, nastupiće na Main Stage-u druge festivalske večeri, 1. jula. Gogol Bordelo će svirati prve noći, 30. juna, nakon beogradskog koncerta 2018. godine u Letnjoj bašti SKC-a. Treće veliko ime na Arsenal festu jeste „Thievery Corporation“, vrhunska svetska elektro muzička atrakcija, po drugi put će nastupiti ovde i to završne, treće večeri, 2. jula.

Gostovali su na Arsenalu 2017, na stadionu Tašmajdan 2019. godine, a ranije su svirali u Belexpo centru i na Beogradskom sajmu.

Imaju novi, 10. studijski album „Symphonik“, a pevaće hitove „The Rićest Man In Babylon“, „Sweet Tides“, „Lebanese Blonde“, „Until the Morning“.

Spomenuti stadion Tašmajdan ovog leta će imati privilegiju da dovede takođe jaka imena svetske muzike, prvi je na rasporedu 2. jula metal sastav “Five Finger Death Punć”, sa predgrupom “Hollywood Undead” (rep i hard kor), dakle dva koncerta iste večeri.

Legende „Whitesnake“ se nalaze na definitivno oproštajnoj svetskoj turneji uz frontmena Dejvida Koverdejla, koji je, nakon 50 godina karijere, rešio da završi karijeru.
Na „Farewell MMXXII“ turneji, grupa je odabrala Beograd, Skoplje i Sarajevo u regionu.
Specijalni gosti su „The Dead Daisies“, čiji je frontmen Koverdejlov prijatelj i saborac iz “Deep Purple” perioda – Glen Hjuz.

Tašmajdan je domaćin i norveške atrakcije „Wardruna“ 11. jula, koji su odlagali koncert već dva puta od 2020, a bend je poznat po muzici za popularnu i surovu TV seriju „Vikinzi“.

Takođe, američki alternativni rokeri „Pixies“ iz Bostona na stadion Tašmajdan stižu posle više odlaganja – 29. avgusta, sa hitovima – „Caribou“, „Gigantic“, „Where Is My Mind“, „Debaser“.

Festival Exit osim gomile stranih di-džejeva, na Petrovaradinskoj tvrđavi od 7. do 10. jula dovešće uglavnom strane grupe za sve ljubitelje hardkora, metala i panka, uz skoro 30 muzičkih imena.

Osim Nik Kejva i njegovog benda „The Bad Seeds“, tu su i kultni škotski pankeri „The Exploited“, brazilski metal bend „Sepultura“, pankeri iz Birmingema „Napalm Death“, živa ikona panka Marki Ramone, post-punk dark-wave bend „She Past Away“ i drugi.
Od jeseni, u Mts Dvoranu, nakon Sava centra, ponovo će doći vremešni britanski rok bend “Uriah Heep” 26. oktobra.

Do kraja kalendarske godine, treću sreću nakon dva odlaganja imaće dve velike inostrane zvezde i to u Štark Areni: kanadsko-belgijska pevačica Lara Fabian premijerno će nastupiti u Srbiji 22. oktobra, i priprema vrhunski produkcioni spektakl koji će okupiti brojne obožavaoce iz zemlje i regiona.

Holandski violinista koji je raspametio prepunu Štark Arenu u maju 2019. godine – Andre Riju sa retko viđenim, vanserijskim spektaklom, u pratnji velikog „Johann Strauš Orćestra” od 60 članova na sceni, vraća se konačno da ponovo rasproda Arenu – 24. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar