U trendu

Hroničar vremena

Knjiga "Jedrenje na snovima" o slikama Voja Stanića (autori – Robert Bojers, Valerij S. Turčin, Emir Kusturica) nije tipična monografija koja pretenduje da tačno locira ličnost i delo, da je osvetli sa svih strana, već slobodniji oblik koji teži da osvetli ovog mediteranskog umetnika kroz razmišljanja tri različite ličnosti. Knjiga je veoma luksuzno opremljena i sadrži preko dve stotine kolor reprodukcija i dvadesetak crteža iz obimnog opusa umetnika. Uz svoje slike, Stanić, kao hroničar vremena, govori o umetnosti i stvaralaštvu, ljubavi i lepoti, o moralu i poštenju, iskrenosti i prijateljstvu.
Na početku odeljka "Formalizam i sloboda" Robert Bojers, urednik uglednog američkog časopisa "Salmagundi", konstatuje da je Stanić "slikar velike raznolikosti, na čijim se slikama prepliće zemaljsko i blago fantastično". Autor eseja "Teatar apsurda" Valerij S. Turčin, redovni profesor istorije na Univerzitetu Lomonosov i redovni član Ruske akademije umetnosti, pravi paralelu između Stanićevog stvaralaštva i nekadašnje jugoslovenske naive. Režiser Emir Kusturica u eseju "Slikar akrobata" sagledava slikarevo delo kroz iskustvo svog rada na filmu i po njegovom mišljenju Stanić se bavi "onom umetnošću koja nije konceptualna, da su njegove slike univerzalne, jer su po prirodi definisane kao mediteranska kultura".
Monografija na pravi način ukazuje da poetika Stanićevog dela odoleva izazovima vremena, ponajpre zahvaljujući svojoj maštovitosti, autentičnosti i jednostavnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.