U trendu

Igoru Damnjanoviću Vibova nagrada

BEOGRAD – Pisac iz Beograda Igor Braca Damnjanovića Dib dobitnik je tradicionalne Vibove nagrade lista „Politika“ za najboljeg mladog satiričara u 2018. godini.

Odluku o tome jednoglasno je doneo „Politikin“ tročlani žiri na čijem čelu je bio satiričar Aleksandar Čotrić, a članovi predsednik Sekcije satiričara Udruženja književnika Srbije Dragutin Minić Karlo i književnik Vitomir Teofilović.

U najužoj konkurenciji za visoko priznanje bili su Marko Miljković iz Kragujevca i Aleksandra Filipović iz Pančeva.

Igor Braca Damnjanović Dib rođen je 1989. godine u Beogradu. Diplomirao je i završio master studije na Učiteljskom fakultetu.

Piše aforizme, pesme, priče i drame. Saradnik je u listovima, časopisima i portalima: „Politika“, „Jež“, „Večernje novosti“, „Etna“, Beograd 202, „Enigmatika“, „Stršel“ (Bugarska), „Fenamizah“ (Turska), „Nova zora“, „Književne novine“ i drugim.

Prevođen je na engleski, ruski, rumunski, turski, mađarski, makedonski, nemački, bugarski i slovenački jezik.

Zastupljen je u većem broju antologija i zbornika u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, BiH i drugim državama. Za svoj satiričarski rad dobitnik je više priznanja.

Vibova nagrada se dodeljuje od 1995. godine, u znak sećanja na jednog od najvećih srpskih satiričara, urednika i novinara „Politike“ Vladimira Bulatovića Viba (1931-1994).

Priznanje, koje se sastoji iz plakete, povelje i novčanog iznosa, dobitniku će biti uručeno na svečanosti u prostorijama „Politike“, 8. marta, na 88. godišnjicu Vibovog rođenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.