U trendu

Ikona džez saksofona Vejn Šorter preminuo je u 89. godini

LOS ANĐELES – Vejn Šorter, jedan od najvećih američkih džez saksofonista, čija je karijera obuhvatala bop, fjužn i druge džez stilove, preminuo je danas u bolnici u Los Anđelesu u 89. godini, prenosi Gardijan.

Šorter je bio centralna figura u tri velike džez grupe 20. veka – Jaž Mešengers, na čelu sa bubnjarom Artom Blejkijem, koji je uspostavio „hard bop“ stil iz sredine veka, kvintet Majlsa Dejvisa sredinom do kasnih 1960-ih i Weather Report.

Takođe je imao dugo i plodno partnerstvo sa Džoni Mičel, pojavio se na 10 njenih albuma i sarađivao sa rok muzičarima kao što su Carlos Santana i Steely Dan. Dobitnik je 11 Gremija, kao i Gremi nagrade za životno delo.

Šorter je rođen u Njuarku, Nju Džersi, 1933. godine, a klarinet je počeo da svira sa 15 godina, da bi se na kraju fokusirao na tenor i sopran saksofon. Nakon srednje škole, studirao je muzičko obrazovanje, a nakon dve godine u vojsci svirao je sa Mejnardom Fergusonom pre nego što je angažovan u Jaž Mešengers 1958. godine, svirajući zajedno sa Blejkijem, Lijem Morganom, Fredijem Habardom i drugima. Komponovao je brojne komade za grupu i na kraju postao muzički direktor, ali ga je nakon brojnih pokušaja angažovao Majls Dejvis 1964.

Šorter je doprineo brojnim kompozicijama, uključujući naslovne pesme sa albuma Nefertiti i ESP, i ostao je nakon što se kvintet raspao 1969. za još jedno Dejvisovo remek delo te godine, In a Silent Way.

Objavio je solo albume uključujući Speak No Evil, Night Dreamer i JuJu, snimljene 1964. Kao i Dejvis, njegovo sviranje je tada postalo slobodnije, atonalno i počelo je da se meša sa rokom, latino muzikom i drugim stilovima, što je dovelo do formiranja njegove sledeće grupe, Weather Report.

Godine 2017. dobio je nagradu Polar Music, a 2018. ga je Kenedi centar proglasio za počasnog člana, dok je 2013. dobio nagradu za životno delo Instituta za džez Thelonious Monk (sada Hancock Institute of Jaž).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)