U trendu

Ilijanum

Iako je "Ilijanum" – muzej koji čuva dela Ilije Bašičevića Bosilja, zastakljenom pasarelom spojen sa galerijom "Sava Šumanović" – Ilija (1895-1972) i Sava (1896-1942), mada vršnjaci, za života nisu bili toliko bliski. Neizvesno je i da li su se ova dva Šiđanina uopšte poznavala. Ilija je mogao znati za slikara Savu iz ugledne i bogate porodice, ali nigde nema traga da je Šumanović znao za seljaka Bašičevića koji će znatno posle tragičnog Savinog kraja proslikati. Danas, po vrednosti svoga dela, ali i po legatima – oni stoje "rame uz rame".
U "Ilijanumu" su u dve sale izložena Bašičevićeva dela iz privatnih kolekcija. Međutim, draž ove izložbe je u tome što je uglavnom reč o delima koje je veliki slikar poklanjao svojim sugrađanima. U posebnoj sali su slike srpskih i hrvatskih naivaca koji su svoja dela poklanjali lično Bosilju, a među njima su i dva Bosiljeva portreta koja je naslikao jedan od najznačajnijih hrvatskih naivaca – Večenaj. Ilija Bašičević Bosilj "proslikao" je, inače, tek u svojoj 62. godini, i to onda kada mu je država oduzela zemlju koju je obrađivao. Slikao je sve do svoje smrti, a njegov opus broji više od 2000 dela.
Ono što se često dešava mnogim našim umetnicima, desilo se i Bašičeviću. Poznatiji je i priznatiji u inostranstvu nego na "rodnoj grudi". Dela su mu izlagana u Tokiju, Osaki, Parizu, Amsterdamu, Minhenu, Milanu, Dortmundu, Bazelu, Rimu, Đenovi, Meksiku… Tokom prošle i ove godine njegova dela su izlagana u repernim muzejima i galerijama sa delima Pikasa, Šagala, Klea i Kandinskog. Njegove slike se osim u Rokfelerovoj, nalaze i u mnogim prestižnim privatnim i javnim kolekcijama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar