U trendu

Inkvizitor

Mada ima onih koji veruju da literatura iz žanra fantastike dolazi samo iz anglosaksonskih zemalja, sve je više čitalaca koji postaju svesni da nije tako, da se fantastika i naučna fantastika pišu i u drugim zemljama, kao i kod nas. Jedan od mogućih primera je i nagrađeni naučnofantastični roman "Inkvizitor" italijanskog pisca Valerija Evanđelistija.
U romanu "Inkvizitor" prepliću se sadašnjost (u kojoj mladi naučnik Markus Frulifer, nepriznat od svojih kolega, razvija teoriju koja će omogućiti međuzvezdana putovanja), budućnost u kojoj se jedno takvo putovanje odvija, i prošlost, 14. vek u Španiji, sa događajima koji su neraskidivo povezani sa onim sa međuzvezdanog putovanja. Najviše pratimo ono što se dešava u prošlosti, a tu je glavni lik inkvizitor Nikolas Ejmerih, izrazito inteligentan, gadljiv na telesno i na slabost (i svoju i tuđu), i neumoljiv kada se radi o odbrani onoga za šta veruje da je ispravno. Neki ga smatraju okrutnim čudovištem, ali to ne bi bio najprecizniji opis; on svoja sredstva kako bi postigao cilj koji smatra bitnim bira prema njihovoj efikasnosti, pa ako je okrutnost najefikasnija, upotrebiće je, a neće se ustezati ni od laži, zastrašivanja, kao ni od toga da sam bude povređen; sa druge strane, mada ne pokazuje neku naročitu sposobnost saosećanja, poštedeće druge patnje onda kada to smatra mogućim, a nikada nije okrutan okrutnosti radi. Mada ga nije moguće smatrati simpatičnim likom, čitaocima se toliko dopao da su zahtevali još knjiga o njegovim avanturama, pa je nastao čitav serijal, prvo objavljivan kao romani u nastavcima u uglednoj italijanskoj dnevnoj štampi, a kasnije i kao posebno izdanje.
U "Inkvizitoru" se Ejmerih suočava sa naizgled neobjašnjivim događanjima, kao što su pojava ženskog lika na nebu i rađanje dece sa dva lica. Ne samo da mora da razreši misteriju (koju smatra sataninom vradžbinom, ali je daleko od sujevernog straha koji njegovi saradnici osećaju, jer je njegov um hladan i racionalan), već i da opstane u dvorskim i crkvenim spletkama i da se nametne kao glavni inkvizitor (prethodni glavni inkvizitor je umro i imenovao ga za svog naslednika, ali, prema pravilima, Ejmerih je sa svoje 32 godine suviše mlad za to zvanje). Odlučan, inteligentan i izuzetno sposoban, Ejmerih pokušava sve to da postigne, ali je sve vreme pitanje koliko dugo će mu uspeti da opstane, delom jer njegova nepokolebljivost u tome da postigne ono što smatra ispravnim mnogima smeta, a delom i jer ga mnogi smatraju teškim čovekom pa ne može da računa ni na podršku prijatelja (zapravo, ni nema prijatelje koji bi ga podržali).
Fabula i zamisli iz "Inkvizitora" su veoma interesantne, a Ejmerih je svakako zanimljiv lik. Međutim, izvođenje baš i nije najbolje, mada nije lako proceniti koliko je do lošeg i nepismenog prevoda (ako je knjiga prošla kroz lekturu, to se ne primećuje, a prevodiocu pismenost nije jača strana), a koliko do piščevih nedostataka. Naučna komponenta nije uverljiva; što je još veći problem prilikom čitanja, objašnjavanje je prilično zapetljano, a nije moguće preskočiti ga jer je bitno za razumevanje radnje. Neki dijalozi su izrazito loši (uglavnom oni vezani za naučnika Frulifera), na nekim mestima likovi postupaju onako kako piscu odgovara bez obzira na to što nije logično da tako postupe, a neki delovi vezani za politiku i društveno uređenje imaju nedostatak suptilnosti koji bi postideo i pamflet. Na sve to, kao da ni sam autor, kad se o nekim metodama radi, ne može da se opredeli da li ih smatra dobrim ili lošim; zapravo, kao da ih nominalno smatra lošim, ali je toliko fasciniran njima da ih ipak na neki način opravdava.
Sve u svemu, "Inkvizitor" je daleko od besprekorno napisanog dela, ali i takav kakav je, interesantan je i brzo se i lako čita (osim nekih delova u kojima se objašnjavaju naučne postavke), najviše zbog zanimljivog lika glavnog inkvizitora, a delom i zbog misterija koje rešava. Jednom kad čitaoca prođe glavobolja zbog nespretnih i zapetljanih objašnjenja u vezi sa kvantnom fizikom (za razumevanje su dovoljni velika doza strpljenja i gimnazijsko obrazovanje, ili bar praćenje naučnopopularne literature), "Inkvizitor" je delo koje se čita sa zanimanjem, i sa željom da se sazna više i o daljim avanturama Nikolasa Ejmeriha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.