U trendu

Irski pijanista Beri Daglas nastupa 6. novembra na Kolarcu

BEOGRAD – Poznati irski pijanista Beri Daglas održaće solo koncert 6. novembra u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u okviru serijala „Steinway & Sons“ tekuće 2021/2022 sezone.
Nakon uspešno održanog koncerta ruskog pijaniste Andreja Korobeinikova, „Piano Land“ i Kolarac predstavljaju nastavak koncertnog serijala prema konceptuu kojem gostuju značajnasvetska imena i promovišu „Steinway & Sons“ instrument.

Irski umetnik Beri Daglas jedan je od ekskluzivnih umetnika Steinway Artist liste, a na programu 6. novembra publika će slušati kompozicije Franca Šuberta (“Emprompti D. 899, op. 90, br.1”), Ludviga van Betovena (Sonata br. 23, op. 57 “Appašionata”?) i Petra Iljiča Čajkovskog (“Godišnja doba, 1,2,3,5,6,10,12”).

“Klaviri Steinway mi omogućavaju da otključam svu tu lepotu i kolorit u muzici.To je put uživanja u zajedničkom putovanju otkrivanja“, izjavio je nedavno Daglas.

Londonski list “Daily Telegraph” nazvao je irskog pijanistu „jednim od najuzbudljivijih, najzanimljivijih, najsenzacionalnijih pijanista svoje generacije“.

Beri Daglas je rođen 1960 godine u Belfastu, Severnoj Irskoj u porodici ljubitelja muzike. Interesovanje za muziku je pokazao veoma rano i to za razne instrumente: klavir, orgulje, udaraljke, klarinet, čelo pa i za samo dirigovanje.

Prvi resital je održao već sa 11 godina na orguljama, a tek sa 16 godina je krenuo u svet pijanizma u smislu profesionalnog angažmana.

Nakon 10 godina napornog rada, 1986. virtuoz iz Belfasta je osvojio zlatnu medalju na prestižnom pijanističkom takmičenju Čajkovski u Moskvi, kao prvi «neruski» takmičar posle Van Cliburna (1958).

Svetska kritika za Daglasa kaže da svira kao «ruski pijanista», a upravo spomenuta osvojena medalja bila je izuzetno važan trenutak u njegovom životu.

„Ruski kompozitori, ruski muzičari, i ova prelepa zemlja promenili su moj život. Zahvalan sam Moskvi, Sankt Peterburgu, čitavoj zemlji, mojim prijateljima u Rusiji. Kad sviram tamo, osećam se kao da sviram kod kuće“, govorio je Daglas.

Inspiraciju i divljenje, muzičar prepisuje „Bogovima klavira u panteonu 20. veka“ – S. Rihteru, E. Gilelsu, V. Horovicu.

Redovno svira resitale širom sveta po Ujedinjenom Kral?evstvu, u Meksiku, na Malti, u SAD-u, Rusiji, Japanu i Italiji, od Rojal Albert Hola, Barbikana i Vigmor hola, Čajkovski hola, Teatra Marinski, Verbier festivala do Koncertne dvorane „Forbiđen City“ u Pekingu, Velikog teatra u Šangaju i drugim gradovima u Kini.

Beri Daglas ima ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom „Ćandos“ za koje je snimio Bramsov opus za solo klavir, ukupno 6 albuma.

Poslednji album koji je objavio jeste – „Šubertova dela za solo klavir“ iz 2017. godine.

Svetski priznati pijanista odlikovan je Ordenom Britanske imperije za svoj doprinos muzici i odnosima sa zajednicom.

Sledeći koncert u okviru ciklusa “Steinway & Sons” biće održan 18. decembra kada će nastupiti turski pijanista Fazil Sej.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.