U trendu

Ispiti glume i režije tokom juna u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Narodno pozorište tradicionalno otvara svoja vrata studentima glume i režije dramskih akademija za polaganje ispita, pa će tokom juna premijeru imati veliki broj predstava na sceni “Raša Plaović”, što je podrška mladim dramskim umetnicima koji tek dolaze.

Diplomske ispite glume i režije ili ispite treće godine imaće studenti sa Fakulteta dramskih umetnosti, Fakulteta savremenih umetnosti i Akademije umetnosti u Beogradu, kao i fakulteta umetnosti u Prištini i Banja Luci.

Akademija umetnosti (AU) će u sredu izvesti veče “Podršku mladima” što je ispit treće godine glume, a gde su profesori glumac Igor Đorđević i rediteljka Milice Kralj.

Ista akademija će se predstaviti i 12. juna komadom “Revizor” N. V. Gogolja, što je diplomski ispit iz glume, gde su profesori glumac Nikola Rakočević i reditelj Milan Nešković.

Fakultet dramskih umetnosti (FDU) sa ispitima sa treće godine pozorišne režije profesorke Ivane Vujić i asistenta Snežane Trišić gostuje 7. juna sa delom “Onaj koji govori da i onaj koji govori ne” studenta Nikole Bundala.

Njihova klasa će se predstaviti i 8. juna sa naslovom “Lux in Tenebris” budućeg reditelja Đorđa Nešovića, 16. juna dramom “Dansen” rediteljke Ive Olujić, a 28. juna delom “Badenski komad o poučnosti” buduće rediteljske nade Andreja Korčagina.

Takođe gostovaće i Fakultet umetnosti Banja Luka koji će 4. juna izvesti čuvenu dramu “Pelikan” Augusta Strindberga.

Fakultet savremene umetnosti (FSU) će prikazati 13. juna završni master ispit glume “Narko baza na selu” profesora Branislava Lečića i Vide Ognjenović, a 29. juna “Ribarske svađe” Karla Goldonija, ispit druge godine glume klase Miloša Đorđevića i Tadije Miletića.

Fakultet umetnosti univerziteta u Prištini na sceni NP će 9. juna imati diplomski ispit glume „Prosjačkom operom” Vaclava Havela.

Osim ispita sa akademija, 10. juna će biti upriličen Dan umetničke srednje škole “Artmedia” izvođenjem komedije “Pidžama za šestoro” Marka Kamelotija, a u režiji glumca Aleksandra Lazića, čija će predstava “Sedmi dan” produkcije KC Istočno Sarajevo ponovo gostovati 14. juna.

Multimedijalni projekat “Renesansa” 21. juna imaće prezentaciju u vidu projekcije filmova 22 teatra Evropske pozorišne konvencije.

U slavu velikog Nobelovca Ive Andrića 22. juna biće izveden“Poetski kabare Ivo Andrić” u kojem igraju Vjera Mujović i Aleksandar Srećković Kubura, uz kompozitora Radeta Radivojevića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.