U trendu

Ispovest jednog čudaka

Domaća čitalačka publika među prvima u svetu ima priliku da uživa u neobičnom romanu "Čekajući Kolumba" Tomasa Trofimuka, koji tek što se pojavio u Americi. Autor piše pod pseudonimom i niko ne zna kako se zove, kako izgleda, ni gde živi. Reč je o proverenom piscu čija su dva prethodna romana, "Pedeset drugi" (2002) i "Sumnjam u tebe do koske" (2006), dobila nekoliko značajnih priznanja i bila visoko kotirana na bestseler listama.
U Institut za mentalne bolesti u Sevilji dovode neobičnog čoveka bez imena, pronađenog u Gibraltarskom moreuzu, gotovo na samrti. Neki su čuli da se zove Bolivar Milagros i da je čobanin, međutim posle nekoliko dana, ispostavlja se da je to veoma inteligentan, šarmantan i duhovit čovek, pun raznih priča, ali koji za sebe misli da je Kristofor Kolumbo. Mladoj i lepoj medicinskoj sestri Konsueli Emi Lopez on počinje da priča o svojim doživljajima iz 15. veka, kada je bio Kolumbo. Pred Konsuelom i čitaocima iskrsava slika tog uzbudljivog vremena u kojem Kolumbo, po svaku cenu, želi da se otisne na novi pomorski put do Indije i Japana i na taj način Španiji i sebi donese slavu. U tome, međutim, nailazi na niz prepreka, pa i neprijatelja, a naročito strahuje od inkvizicije, koja je u to vreme bila u punom zamahu.
Čudni pacijent kazuje pri tom i o svojim velikim strasnim ljubavnim vezama sa Beatrisom, Selenom, Kasandrom, pa čak i sa španskom kraljicom Izabelom, koja pokušava da mu pomogne u njegovim naporima. Kako njegova priča napreduje, tako se u događajima od pre pet vekova sve češće pojavljuju ljudi i predmeti iz kasnijeg vremena, poput Mocarta, espreso kafe, televizora, automobila, mobilnih telefona… Konsuela se postepeno zaljubljuje u ovog neobičnog čoveka, a u međuvremenu za njim počinje da traga inspektor Interpola, koji iz Francuske dolazi u Španiju… Prevodilac je Mirko Bižić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar