U trendu

„Istorija starog sveta“ u tri toma Suzan Vajs Bauer

BEOGRAD – U Narodnom muzeju u Beogradu sinoć je predstavljena prva knjiga u tri toma „Istorija starog sveta“ autorke Suzan Vajs Bauer u izdanju „Lagune“.

Popularno-naučna istorija obuhvatiće period od najstarijih civilizacija do kraja renesanse i obuhvatiće sve velike civilizacije.

U prvom tomu su predstavljene prve civilizacije u oblasti Plodnog polumeseca u današnjoj Indiji i Kini, prvih civilizacija na potezu oko Mediterana, starog Egipta.

U drugom tomu obrađena su prva carstva u periodu od 1140. do 479. pre nove ere, a treći je posvećen vladavini Aleksandra Makedonskog, prvim kineskim carevima, čudesnim indijskim vladarima i Rimskom carstvu do 313. kada je Konstantin Veliki prihvatio hrišćanstvo.
O ovom kompletu koji obuhvata sve što se bitno zbivalo tokom starog sveta govorili su u Atrijumu Naroldnog muzeja, urednik Srđan Krstić, direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković, prevodilac Dejan Ristić, a moderator je bila urednica u Laguni Ivana Misirlić.

Krstić je skrenuo pažnju da je Suzan Vajs Bauer za ovaj trotomni serijal koji obuhvata sve bitne kulture i carstva do početka raspada Rimskog carstva obogatila serijom geografskih mapa ali i vremenskim trakama na kraju svakog poglavlja da bi čitaoci mogli da steknu punu sliku šta se uporedno događalo u područjima o kojima je reč u knjigama.
Borić-Breškovićeva je, pozdravljajući brojnu publiku, konstatovala da je prostor Atrijuma primeren temi kojom se bavi trotomna istorija starog sveta, jer su smešteni eksponati koji pripadaju tom periodu.

Za nju je dragoceno što je autorka poštovala princip da piše samo na osnovu dokumenata i da je prateći civilizacije uz reke Tigar i Eufrat, zatim kinesku Žutu reku, indijski Ind i egipatski Nil povela čitaoce na „putovanje“ kroz vreme stvarajući živopisnu sliku prošlosti u kojoj se smenjuju Sumerci, Asirci,Kinezi, Egipćani ….
Borić Breškovićeva je pohvalila prevod sa engleskog Dejana Ristića koji je otkrio da je veliku pažnju posvetio pravilnoj transkripciji imena.

On je najavio da će tri toma Srednjeg veka verovatno izaći iz štampe do kraja leta i da zatim sledi još Istorija sveta renesanse.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.