U trendu

Izaslanica Stejt departmenta posetila Muzej žrtava genocida

BEOGRAD – Specijalna izaslanica Stejt departmenta zadužena za pitanja Holokausta pri Birou za evropska i evroazijska pitanja Elen DŽermejn posetila je danas Muzej žrtava genocida i sastala se sa g. Dejanom Ristićem, direktorom Muzeja žrtava genocida, saopštili su iz Muzeja.

Sastanku su prisustvovali Stanko Debeljaković, pomoćnik direktora i upravitelj Fondacije Muzeja žrtava genocida, kao i predstavnici Ambasade SAD u Republici Srbiji.

Direktor Muzeja g. Ristić detaljno je upoznao gošću i njenu pratnju sa odgovornostima i aktivnostima Muzeja žrtava genocida, međunarodno prepoznate referentne ustanove, koji ove godine (22. aprila) obeležava 30. godišnjicu postojanja i uspešnog rada.

U otvorenom, sadržajnom i konstruktivnom razgovoru g-đa DŽermejn i g. Ristić razmenili su mišljenja u vezi sa čitavim nizom najznačajnijih tema u oblasti kulture sećanja sa posebnim akcentom na Holokaust i genocid počinjen nad Srbima i Romima na celokupnom području NDH tokom Drugog svetskog rata.

S tim u vezi, posebno je ukazano na značaj obrazovanja kao najefikasnijeg sredstva za suprotstavljanje distorziji Holokausta i genocida počinjenog nad Srbima i Romima na celokupnom području NDH, kao i brojnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji Kraljevine Jugoslavije.

Sagovornici su odlučno odbacili i osudili svaki oblik distorzije Holokausta i genocida počinjenog nad Srbima i Romima na celokupnom području NDH tokom Drugog svetskog rata.

Ukazano je na potrebu intenziviranja saradnje Muzeja žrtava genocida sa relevantnim ustanovama u oblasti kulture, naučno-istraživačke delatnosti, obrazovanja, umetnosti, izdavaštva i informisanja angažovanim na polju očuvanja sećanja na žrtve Holokausta i genocida počinjenih tokom Drugog svetskog rata.

Poseta g-đe DŽermejn Muzeju žrtava genocida predstavlja do sada najznačajniji susret predstavnika našeg nacionalnog muzeja i visokih zvaničnika Stejt departmenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.