U trendu

Izložba dela slikara Basana od 7. septembra u Novom Sadu

NOVI SAD – Izložba „Basanova – Godišnja doba iz rimske Galerije Borgeze u Novom Sadu“ biće otvorena za javnost od 7. septembra u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada, gde će trajati do 30. oktobra, saopštili su danas organizatori.

„Zahvaljujući otvorenoj saradnji ‘Galerije Borgeze’ u Rimu, jednog od najznačajnijih svetskih muzeja, srpskoj publici možemo predstaviti slike ‘Proleće’, ‘Jesen’ i ‘Pastoralnu scenu’ Jakopa dal Pontea, zvanog Jakopo Basano, kojima se pridružuje i ‘Hrist u kući Levijevoj’ koja dolazi iz radionice porodice Basano i čuva se u Muzeju grada Novog Sada“, kaže se u saopštenju.

Kako je istaklnuto, tri slike koje se pripisuju Jakopu Basanu (oko 1510–1592), slikara iz porodice Dal Ponte zvanih Basano po imenu grada iz kojeg potiču, prikazuju godišnjih doba i značajno su svedočanstvo njegovog stvaralaštva sedamdesetih godina 16. stoleća, kada je doživelo najveću ekspanziju.

„Pripadaju široj kategoriji biblijsko-pastoralnih i seoskih slika koje je ovaj slikar stvarao tokom te decenije, čija se tema – bila ona duhovna ili svetovna – obrađivala tako što se veliki prostor posvećivao ambijentaciji u pejzaž, opisu različitih aspekata svakodnevnog života i prikazu životinja“, kaže se u saopštenju.

Izložba je ostvarena zahvaljujući saradnji Ambasade Italije, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Galerije Borgeze u Rimu, Grada Novog Sada i Muzeja grada Novog Sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar