U trendu

Izložba „Nepouzdan pripovedač“ Mrđana Bajica sutra u MSUB

BEOGRAD – Izložba „Nepouzdan pripovedač“ našeg najznačajnijeg stvaraoca savremene umetnosti Mrđana Bajića, biće otvorena sutra u Muzeju savremene umetnosti (MSUB).

Na predstavljaju izložbe, u okviru preš konferencije koja je održana danas, prisustvovali su direktorka muzeja Marijana Kolarić, kustosi muzeja Miroslav Karić i Aleksandra Mirčić, kao i sam umetnik Mrđan Bajić.

„Sa ogromnim zadovoljstvom sutra otvaramo dugo očekivanu izložbu Mrđana Bajića, jednog od vodećih umetnika savremene umetničke scene u Srbiji, čiji je bogat i kompleksan stvaralački opus predstavljen na svih pet nivoa muzeja“, rekla je Kolarić.

Direktorka Muzeja savremenih umetnosti istakla je da je izložba struktuirana kroz hronološki konceptualne celine koje prate sve faze razvoja Bajićevog sklupturskog rada i građenja jedne specifične autorske poetike pristupa izraza u mediju skulpture kod nas.

Postavka izložbe „Nepouzdani pripovedač“ obuhvata umetnikove amblematske radove i projekte koji su u poslednje četiri decenije obeležili umetnička dešavanja kod nas, u regionu i internacionalno, uključujući i novu interpretaciju projekta „Yugomuzej“ koja je namenski rađena za aktuelnu izložbu.

Kako je navedeno, od Bajićevih prvobitnih istraživanja medijskih specifičnosti i potencijala skulpture i odnosa forma-prostor tokom osamdesetih godina, a kasnijih usložnjavanja i eleboriranja skulptorskih celina koje su tokom stvaralaštva podrazumevale i višemedijske izraze, publika je imala priliku za uvide u opseg tema kojima se umetnik bavio.

Pronicljive refleksije i suptilne analize kako društveno-istorijskih, političkih, kulturoloških konteksta i narativa ovdašnjih prostora, ali i globalnih civilizacijskih fenoma, izložba Mrđana Bajića donosi sa sobom čitav spektar posmatranja za publiku koja bude imala priliku da je poseti, navode organizatori.

Pored skulptura koje predstavljaju vrsne primere promišljanja medija u proširenom polju, izložba obuhvata i, za Bajića važan i neodvojiv, crtački opus, što zajedno sa predstavljenim saradnjama sa drugim autorima/umetnicima i edukativnim angažmanom doprinosi širem sagledavanju njegovog umetničkog delovanja.

Kustos muzeja Miroslav Karić istakao je da je organizacija muzeja izuzetno srećna zbog „rezultata mukotrpnog rada“, te dodao i da je za njega izložba „Nepouzdani pripovedač“ bila jedan od najvećih profesionalnih izazova u dvadesetogodišnjoj karijeri, ali isto tako veliko zadovoljstvo.

Prvo stručno vođenje izložbe „Nepouzdani pripovedač“ Mrđana Bajića biće održano petog oktobra u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, kada će ulaz za posetioce biti besplatan, a vođenje će početi u 20 časova, koje će voditi kustosi Muzeja savremene umetnosti.

„Ja sam ovu izložbu koncipirao tako, iznutra praveći je, da sam je razumeo kao podsticaj da učinim jedan veliki napor, koji je zaista bio veliki, te da izvedem nove radove. Ne mogu ne istaći čast što imam privilegiju da imam jednu ovakvu platformu za predstavljanje svog rada“, rekao je Bajić.

Autor izložbe je istakao da je neizmerno srećan pred ostvaranja sutrašnje izložbe, te da izložba predstavlja „to“ što je želeo da prikaže, kao i da nema prostora za „ali“, navodeći da smatra da je izložba, posle mukotrpnog rada i mnogih izazova, zaista urađena na sveobuhvatan način.

„Zaista mislim da sam bio u pravu što sam se odlučio da postavka bude izložena u Muzeju savremnih umetnosti, čime sam zauzeo jednu poziciju u kojoj ćemo tom arhitektonskom prostoru zaista dati njegovo pravo značenje, zapravo imate dve izložbe, jedna je izložba arhitekture, a druga izložba je kako sklupturski volumeni kontaktiraju taj arhitektonski volumen“, istakao je Bajić.

Autor izložbe Mrđan Bajić predstavlja jednog od najznačajnijih i najplodnijih umetnika savremene umetničke scene u Srbiji, dobitnik je ordena Viteza umetnosti i književnosti, Ministarstva kulture i komunkacija Republike Francuske, 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar