U trendu

IzloĹžba o digitalizaciji knjige 4. novembra u Beogradu

BEOGRAD – IzloĹžba „Digitalizacija knjige kao funkcionalno kulturno nasleđe“ autorke Jelene Manojlović, biće otvorena 4. novembra u Narodnoj biblioteci Srbije.

Ovu izložbu od velikog značaja svečano će otvoriti dr Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu i Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja.

Nova postavka rezultat je bilateralne saradnje Muzeja za istoriju farmacije iz Farmaceutskog fakulteta i Ambasade Mađarske u Beogradu.

Cilj ovog projekta je dobijanje digitalnog dokumentovanja podataka i dokumentacije o predmetu iz muzejske zbirke, čime se povećava vidljivost i dostupnost predmeta.

TeĹžiĹĄte izloĹžbe je knjiga „Kreuterbuć“ Adama Lonicera, sa kraja 16. veka, koja pokazuje uticaj zapadne kulture i nauke na razvoj zdravstvene kulture, medicine i farmacije u Srbiji.

Tokom trajanja navedene izloĹžbe Jelene Manojlović, kustosa Muzeja za istoriju farmacije, posetioci će biti u prilici da vide primerak te stare i retke knjige „Kreuterbuć“, koja se izlaĹže javnosti u retkim prilikama.

Tokom istraĹživanja doĹĄlo se do zaključka da su malobrojne zbirke medicinskog karaktera, kao i da su sporadične farmaceutske zbirke izraz entuzijasta – pojedinaca, a da su obe u digitalnoj formi gotovo nedostupne.

U saradnji sa Nacionalnom bibliotekom Sečenji iz Budimpešte, urađeno je istraživanje o istorijskom putu knjige.

Proces digitalizacije knjige obima 768 strana obavljen je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Katedri za kameru.

Digitalizacijom knjiga iz 16. i 17. veka koje su štampane goticom, istraživačima će biti omogućen rad na detaljnoj analizi i tumačenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.