U trendu

Izložba o grafičkom dizajnu u Srbiji u MPU od 7. oktobra

BEOGRAD – Izložba „Tri međuratna plakatera: Janković, Petrov i Babić” autorke Bojane Popović biće svečano otvorena u četvrtak, 7. oktobra u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu.

Novu postavku koja će trajati do 30. oktobra, otvoriće Irina Subotić, istoričarka umetnosti, dok je kustos izložbe istovremeno i autorka – Bojana Popović, muzejska savetnica MPU.

Epoha između dva svetska rata predstavlja „zlatno doba“ plakata, a u Srbiji je to i vreme pionira u primenjenoj umetničkoj disciplini kao što je – grafički dizajn.

Među njima su i Dušan Janković (1894-1950), Mihailo S. Petrov (1902-1983) i Miloš Babić (1904-1968), koji su govorili istim stvaralačkim jezikom kao njihove kolege u Parizu, Londonu, Berlinu, Beču, Budimpešti, Krakovu.

Grafički dizajn je postao značajan činilac u stvaranju moderne primenjene umetnosti, zahvaljujući širokom polju namene: oprema i ilustrovanje publikacija, oblikovanje slova, logotipa, znakova, povelja, diploma, čestitki, pozivnica, poštanskih marki, novca, hartija od vrednosti, memoranduma, ambalaže, oglasa, plakata.

Na novoj izložbi „Tri međuratna plakatera: Janković, Petrov i Babić” biće predstavljeno blizu 60 nacrta za plakate i njihovih odštampanih varijanti iz kolekcija MPU, a njihov izbor će ukazati na autorske specifičnosti i zajednički „duh epohe“.

Činjenica je da je inostrani grafički dizajn u to vreme bio afirmisan, dok je u našoj zemlji između dva svetska rata bio nedovoljno poznat i istražen.

Ipak, dela spomenutih umetnika sa izložbe ponuđena su na otkup i poklon, kao zaostavštine Dušana Jankovića (od 1974. godine), Miloša Babića (1979) i Mihaila S. Petrova (1984), što je bio jasan pokazatelj izuzetnog značaja ove trojice svestranih umetnika za istoriju grafičkog dizajna u Srbiji.

Stručna vođenja izložbe rezervisana su subotom od 13 sati 16, 23. i 30. oktobra.

U okviru projekta, biće organizovana i predavanja petkom u 18 sati.

Autorka postavke Bojana Popović ispred Muzeja primenjene umetnosti, govoriće 8. oktobra na temu „O beogradskom međuratnom plakatu“.

Tanja Vićentić, kustoskinja Narodnog muzeja u Arađelovcu, imaće 15. oktobra veče – „O likovnom opusu Mihaila S. Petrova“, dok će nedelju dana kasnije (22.10.), Olga Kovačev Ninkov, kustoskinja Gradskog muzeja u Subotici, pričati „O likovnom opusu Miloša Babića“.

Četvrto i poslednje predavanje je upisano za 29. oktobar – Žaklina Ratković, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, imaće temu „O likovnom opusu Dušana Jankovića“.

Radno vreme MPU, koji je organizator izložeb, je od utorka do subote od 11 do 19 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar