U trendu

IzloĹžba orijentalne zbirke od 29. novembra u Beogradu

BEOGRAD – IzloĹžba „Srbija i Crna Gora u Orijentalnoj zbirci istorijskog arhiva Ĺ umadije u Kragujevcu“ biće otvorena 29. novembra (13:00) u Etnografskom muzeju u Beogradu, saopĹĄtili su danas organizatori.

Dvojezička srpsko-turska izloĹžba pripremljena je kako bi javnost bila upoznata arhivskom zbirkom Istorijskog arhiva Ĺ umadije „od izuzetnog istorijskog i kulturnog značaja“, saopĹĄtio je Etnografski muzej.

„Predstavljene su najznačajnije ličnosti i događaji iz duge srpsko-turske uzajamne istorije, kao i detalji iz svakodnevnog Ĺživota hrišćanskog i muslimanskog stanovniĹĄtva u Srbiji i Crnoj Gori u vreme osmanske vladavine“, kaĹže se u saopĹĄtenju.

Autori izloĹžbe koja donosi „mnoĹĄtvo novih saznanja i informacija“ su direktor Zavoda za zaĹĄtitu spomenika kulture Kragujevac Nenad Karamijalković, viĹĄi arhivista Istorijskog arhiva Ĺ umadije Slavko Stepanović i profesorka orijentalistike na FiloloĹĄkom fakultetu u Beogradu Mirjana Marinković.

IzloĹžbu je pripremio Istorijski arhiv Ĺ umadije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Grada Kragujevca i Turske agencije sa saradnju i koordinaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.