U trendu

Izložba posvećena legendarnom Delči u Ateljeu 212 

Izložba fotografija „Krenuo sam davno“, posvećena kultnom multimedijalnom umetniku i pevaču grupe „U škripcu“ Milanu Delčiću-Delči (1960-2011), biće otvorena danas, na njegov rođendan, u Ateljeu 212.

Posetioci će u foajeu Ateljea 212 moći da vide fotografije Delče i grupe „U škripcu“, kao i neke privatne umetnikove stvari.

Na Velikoj sceni „Mira Trailović“ sastav „Magic Bush“ sa gostom Darkom Grujićem održaće besplatan mini-koncert na kome će izvesti odabrane pesme grupe „U škripcu“ i Delčine solo karijere.

Delča je bio jedan od najupečatljivijih i najprepoznatljivijih glasova jugoslovenske i srpske rokenrol scene što je zabeleženo, između ostalog, u hitovima grupe „U škripcu“ kao što su „Siđi do reke“, „Beograd spava“, „Nove godine“ i „Koliko imaš godina“, kao i u njegovim solo pesmama „Hajde lagano“, „S“ jezikom u usta“ i „Dobro je“.

Sa grupom „U škripcu“ snimio je albume „Godine ljubavi“ (1982), „O je!“ (1983), mini-album „Nove godine“ (1983), „Budimo zajedno“ (1984) i „Izgleda da mi smo sami“ (1990).

Po raspadu matičnog benda, Delča je krenuo u samostalnu karijeru i sa pratećim bendom „Sklekovi“ snimio albume „Delča i sklekovi“ (1994), „S“ jezikom u usta“ (1994) i „Krenuo sam davno, ne sećam se gde“ (2003).

Delča je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Bio je, između ostalog, scenarista serije Televizije Beograd „U ime zakona“ (1991) i koscenarista televizijskog filma „Ne skreći sa staze“ (2003).

Autor pozorišnih komada „Hari ne putuje vozom“, „Kraljevo blago“ i „Radmilo gnusni i Radmila pogana“ i TV emisije „Dr. Maksimilijan Mrmor“.

Jednodnevnu izložbu „Krenuo sam davno“ organizuje Rok muzej, uz podršku Gradskog sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora i koncertne agencije „Long Play“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.