U trendu

Izložba „Prizori mašte“ Bogdane Perić u KvArt BW

BEOGRAD – Izložba „Prizori mašte“ umetnice Bogdane Perić biće otvorena u sredu 17. avgusta sa početkom u 20 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija, saopštili su organizatori.

Posetioci će imati priliku da vide „Prizore mašte“, najnoviji ciklus radova naše mlade i talentovane umetnice koja izlaže samostalno po treći put.

Izložba Bogdane Perić je deo kustoskog projekta „Perspektiva 22“ istoričarke umetnosti Ane Kršljanin čiji je fokus na predstavljanju i promovisanju neafirmisanih autora iz cele naše zemlje i regiona.

Projektom se prvenstveno teži otkrivanju mladih talenata i povećavanju njihove vidljivosti na umetničkoj sceni i tržištu, čime dobijaju „vetar u leđa“ na samom početku karijere.

Jarki kolorit i asocijativni pejzaž su tačke prepoznavanja Bogdane Perić.

Ona pejzažne površine svodi na metaforu, a fokus autorkinog intersovanjasu osnovni likovni elementi – boje i oblici.

Umetnica komunicira sa posmatračem kroz rad koji kod svakog subjekta budi drugačiju asocijaciju i individualno poimanje istih oblika i predstava.

Najveću slobodu ostvaruje kroz eksperiment i znatiželju kombinujući razne materije sa akrilom čime doprinosi bogatstvu struktura koje se pojavljuju na planu.

„Predmet mog interesovanja prilikom stvaranja ovakve vrste pejzaža je spoznaja i razumevanje svesti. Želim da ispitam posmatrača o njegovoj ličnosti i stavovima dok to zapravo čine slike. U svakom se ljudskom biću kriju emocije o kojima se retko govori, a opservacijom pejzaža težim ka tome da posmatrača stavim u ulogu subjekta, i da on meni kaže šta za njega predstavlja određeni pejzaž. Zato ovi pejzaži sadrže psihološki momenat kojim želim da se posvetim emocijama publike“ Bogdana Perić

Bogdana Perić rođena je 1998. godine u Prištini. Godine 2017. upisuje osnovne akademske studije na Filološko-umetničkom fakultetu (FILUM) u Kragujevcu.

Likovne umetnosti sa modulom-grafika, završava u klasi profesora Gorana Rakića i Vladimira Rankovića.

Od novembra 2021. godine je članica ULUS-a.

Trenutno pohađa master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložbu „Prizori mašte“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2022. godine, a radon vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.