U trendu

IzloĹžba prizrenske likovne kolonije u SNP-u

NOVI SAD – Retrospektivna izloĹžba 22 izabrana rada sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2015-2021“ biće otvorena 1. oktobra (19:00) u foajeu Srpskog narodnog pozoriĹĄta u Novom Sadu, gde će trajati narednih mesec dana, najavio je danas Dom kulture Gračanica.

Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ nastala je 2015. godine i odrĹžava se u obnovljenom DuĹĄanovom konaku manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, sa ciljem da se omogući lični podsticaj umetnicima i da podrĹĄka u očuvanju ugroĹženog srpskog kulturnog i nacionalnog blaga ovog grada i na čitavom prostoru Kosova i Metohije, kaĹže se u saopĹĄtenju.

„Nastojanjem da se uključe u nepostojeći kulturni ‘dijalog’ o savremenoj stvarajućoj kulturi na Kosovu i Metohiji, njeni učesnici slikama, promiĹĄljnim sekvencama vlastitosti, potvrđuju da su dostojni akteri svedočenja ideje o slobodi. Suvereno, bez straha,odbacujući opake maske i naloge koje nameću kreatori savremenog sveta“, kaĹže u predgovoru jedan od utemeljivača i organizatora kolonije NebojĹĄa Jevtić.

Kolonija se održava u saradnji Doma kulture Gračanica i Eparhije raško-prizrenske, odnosno manastira Svetih Arhangela, pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, a izložba pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar