U trendu

Izložba prizrenske likovne kolonije u SNP-u

NOVI SAD – Retrospektivna izložba 22 izabrana rada sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2015-2021“ biće otvorena 1. oktobra (19:00) u foajeu Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gde će trajati narednih mesec dana, najavio je danas Dom kulture Gračanica.

Likovna kolonija „Jesen u Prizrenu“ nastala je 2015. godine i održava se u obnovljenom Dušanovom konaku manastira Svetih Arhangela kod Prizrena, sa ciljem da se omogući lični podsticaj umetnicima i da podrška u očuvanju ugroženog srpskog kulturnog i nacionalnog blaga ovog grada i na čitavom prostoru Kosova i Metohije, kaže se u saopštenju.

„Nastojanjem da se uključe u nepostojeći kulturni ‘dijalog’ o savremenoj stvarajućoj kulturi na Kosovu i Metohiji, njeni učesnici slikama, promišljnim sekvencama vlastitosti, potvrđuju da su dostojni akteri svedočenja ideje o slobodi. Suvereno, bez straha,odbacujući opake maske i naloge koje nameću kreatori savremenog sveta“, kaže u predgovoru jedan od utemeljivača i organizatora kolonije Nebojša Jevtić.

Kolonija se održava u saradnji Doma kulture Gračanica i Eparhije raško-prizrenske, odnosno manastira Svetih Arhangela, pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, a izložba pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.