U trendu

IzloĹžba „Razglednice u kadru“ od 28. jula u Radison Hotelu

BEOGRAD – IzloĹžba fotografija „Razglednice u kadru“ Sanje Sekulović biće otvorena 28. jula u prostorijama Radison Hotela u Beogradu u organizaciji umetničkog kolektiva „Bartselona Pop Up“ i trajaće do 4. septembra, saopĹĄtili su danas organizatori događaja.

„Ĺ˝ivot na razglednici je uvek lepĹĄi, uvek ljupka imaginacija jednog grada o samom sebi: fotografskim aparatom uhvaćen trenutak u vremenu koji nismo ni primetili putujući raznolikim predelima. Ĺ˝ivot na razglednici, potroĹĄačkom logikom, nudi uvek neĹĄto drugo od onog ĹĄta je sposobno da uhvati naĹĄe oko i da zamrzne naĹĄe sećanje“, piĹĄe Ana Ristović u jednom od svojih eseja.

Govoreći o ovoj postavki, slovenački esejista i književni kritičar Urban Vovk nadovezuje se na poznatu poslovicu da slika govori više od hiljadu reči.

„Poznata je poslovica da slika govori viĹĄe od hiljadu reči. To vaĹži i za devet predstavljenih fotografija Sanje Sekulović koje ja, iako samo jedan od njenih mnogobrojnih pratilaca, doĹživljavam kao da su snimljene i objavljene samo za moje oko, da imam isto takvu privilegiju kao ĹĄto je nekad imao srećni primalac razglednice… Ono ĹĄto su u doba ĹĄtampanih razglednica morale da dodaju reči, sada naprave lični vizuleni utisak, odabrani kadar, nametnuta atmosfera, uhvaćena vibracija…“, navodi Vovk.

Kako on kaĹže, naročito danas, u doba druĹĄtvenih mreĹža, moglo bi se reći da kao „obični“ prolaznici primećujemo i svojim okom zamrzavamo stvari koje nikako ne bi naĹĄle mesto na klasičnim razglednicama koje smo masovno slali i primali u proĹĄlom veku.

„Savremene insta-razglednice viĹĄe nisu imaginacija nekog prostora o samom sebi, već su postale realizacija ličnog viđenja. NaĹĄi utisci o tom prostoru, koje smo u proĹĄlom vremenu olovkom ispisivali na poleđinu razglednica sada su nekako postali sastavni deo same fotografije, naĹĄeg autorskog rada. Isto ĹĄto je pre nekoliko decenija vaĹžilo za intimnu poruku na poleđini razglednice, sada moĹžemo da predamo samom fotografijom“, navodi Vovk.

Po Vovkovim rečima, razlika između „starih“ i „modernih“ razglednica je i u tome da su one stare bile poslate baĹĄ nama, mi smo bili njihov ekskluzivni primalac, dok su moderne namenjene svim naĹĄim pratiocima.

„Zato njihova tekstualna poruka, ako je uopĹĄte prisutna, ima univerzalniji, apstraktniji značaj koji najčešće ne prezentuje specifičnosti naĹĄeg odnosa sa određenom osobom, a tu dođe ono najbitnije: i karakteristike naĹĄih individualnih odnosa i estetskih preferencija su sada upisane u samo polje fotografije“, zaključuje Vovk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.