U trendu

Izlozba “Skulptura 22” posvecena Olgi Jevric na Kalemegdanu

BEOGRAD – Tradicionalna izložba vajara i vajarki Srbije 11. put je otvorena večeras pod nazivom “Skulptura 22” u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu.

Vajarska sekcija Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) priredila je novu izložbu u čast 100. godišnjice rođenja srpske i jugoslovenske vajarke Olge Jevrić (1922-2014).

Kao moto postavke je uzeta jedna njena misao u kojoj je umetnica predstavila sopstvene težnje u skulpturi, a povodom samostalne izložbe u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu 1965. godine.

U intervjuu za Politiku ona je tada izjavila: “Težim da nađem plastičku metaforu kojom bih saopštila neke, na moj specifičan način, doživljene istine i zakonitosti koje proizilaze iz kauzaliteta prirodnih pojava i međusobnih odnosa ljudskih egzistencija – dramu uslovnosti, jedinstvo fenomena nastajanja i nestajanja – jednu realnost u svojoj protivurečnoj biti. Ukratko da u formu utisnem jedno ljudsko iskustvo u granicama specifične oblikovne sintakse. To želim – ponavljam – želim…“

Tročlana selekciona komisija u kojoj su bili Sanja Ždrnja, Milorad Panić i Magdalena Pavlović ove godine je odabrala više od 60 izlagača različitih generacija.

U okviru izložbe planirana je i svečana promocija kataloga i dodela nagrada.

Olga Jevrić bila je srpska vajarka, redovni član SANU, a diplomirala je na Muzičkoj akademiji 1946, kao i na vajarskom odseku Akademije likovnih umetnosti (ALU) 1948. u Beogradu, gde je i magistrirala 1949. godine.

Prvi put je izlagala na Izložbi radova studenata ALU i sedmoj izložbi ULUS-a 1947. godine.

Upisala je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1949, izabrana je za dopisnog člana SANU 1977, a 1983. godine za redovnog člana Odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU.

Od 1981. godine počela je u SANU rad na naučnom projektu “Rečnik pojmova iz oblasti likovnih umetnosti”.

Izložba u „Cvijeti“ biće otvorena do 15. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.