U trendu

Izložba slika Dada Đurića otvorena u Kombank dvorani

BEOGRAD – Izložba dela crnogorskog slikara Miodraga Dada Đurića (1933-2010), iz zbirke Novice Jovovića, otvorena je večeras u Galeriji Kombank dvorane u Beogradu.

Izložbu je otvorio reditelj i istoričar umetnosti Đorđe Kadijević, koji je ocenio da se u Đurićevom delu može videti fascinantna količina energije, snaga izraza i intenzitet, što je odraz stvaralačke sile.

„Ovo je čisto slikarstvo. Kad bi se čudovišta na slikama pretvorila u realna bića, mi bi se razbežali zbog užasa. Međutim, kad ih vidimo na slici, stanemo zadivljeni, zahvaljujući cCudesnoj moći Dadovoj da probudi najdublja estetska osećanja“, rekao je Kadijević.

Prema njegovim rečima, Đurićeve slike „ne privlače ljude zato što nisu u laičkom smislu reči lepe, ali imaju višu lepotu, koja je iznad estetskog standarda, i izazivaju kolektivno divljenje“.

„Za njega je rekao Salvador Dali, sigurno najveći likovni umetnik 20. veka: ‘Posle mene samo Dado!'“, zaključio je Kadijević.

Kolekcionar Jovović je istakao da je za njega posebna radost što su poslednjih godina kolekcionari iz Srbije i Crne Gore na aukcijama otkupili značajne Đurićeve radove.

„Izložba je posebna po radovima nastalim u rasponu od 50 godina. Najstariji rad nastao je 1958. a najnoviji 2007. tri godine pre smrti. Za mene jako značajan rad, jer je pokazatelj duhovne snage i veštine genija“, naglasio je Jovović.

Maja Todorović Izkvijerdo podsetila je da je njen suprug Miloš Šobajić (1945-2021) u martu svojom izložbom otvorio Galeriju Kombank dvorane, osmislio njen koncept i inicirao izložbu Đurićevih dela.

„Dado je bio jedan od najvećih slikara za mog supruga i sigurna sam da sada obojica oslikavaju rajsko nebo“, rekla je Todorović Izkvijerdo.

Direktor Kombank dvorane Igor Stanković je ocenio da je „emotivan trenutak biti okružen ovakvim delima i u sećanje na velikog čoveka“.

Glumica Vjera Mujović pročitala je odlomak iz recenzije esejiste Branka Kukića, gde se kaže da je Đurićevo slikarstvo „s jedne strane povest o čovekovoj ludosti, o stradanju zbog te ludosti, i s druge, povest o trijumfu prirode, o njenom savršenstvu u odnosu na čoveka“.

Cetinjanin Đurić je završio Umetničku školu u Herceg Novom i upisao Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, da bi 1956. godine otišao u Francusku, gde je prvu samostalnu izložbu imao 1958. u Galeriji „Danijel Kordije“, a retrospektivu 1981. u „Boburu“ u Parizu.

Njegova dela se nalaze u mnogim muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama širom sveta.

Organizator Kombank dvorana nije saopštio do kada će trajati izložba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.