U trendu

Izložba slika Petra Omčikusa do kraja marta u Beogradu

BEOGRAD – Izložba “Petar Omčikus” otvorena je proteklog vikenda u ARTE galeriji iz Beograda, povodom obeležavanja 70 godina od prve samostalne izložbe ovog umetnika i jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih slikara, saopštili su iz te galerije.

Projekat je postavljen u dva izlagačka prostora ARTE galerije – Kralja Milana 3 i Andrićev venac 12, a zbog pandemije, zvaničnog obeležavanja nije bilo, već je izložba otvorena za publiku da slobodno dolazi sve do kraja marta.

„Omčikus od rane mladosti samostalno formira svoj sistem vrednosti i ideale, svesno se izmeštajući van glavnog toka misli i delovanja sredine u kojoj se nalazi”, stoji zapisano u programu izložbe Anđele Maletić, istoričara umetnosti, ispred ARTE galerije.
“Prevazilazeći određenja vokacije i strasti, slikanje za Petra Omčikusa predstavlja potrebu koju zadovoljava neposredno, iskreno i nezavisno od konteksta sredine i vremena u kojima se formirao, sazrevao i razvijao kao umetnik”, zaključuje Maletić.

Sve navedeno potvrđuje poznata slika iz 1947. godine „Autoportret sa šajkačom”, koju prati burna reakcija na ULUS-ovoj godišnjoj izložbi.

Tom prilikom slika je morala da bude uklonjena, zbog „provokativnog i nepodobnog” sadržaja, a onda je ista slika na aktuelnoj izložbi istaknuta i postavljena u ARTE galeriji.

Svog profesora Ivana Tabakovića sa svojim studentima, Omčikus je naslikao 1946. godine, kada se na njegovim platnima jasno uočava pravac kojim će se razvijati njegov slikarski izraz.

Naglašeni kolorit, psihološki portret i pomeranje od realizma postaće osovina vizuelno-fenomenološke spirale umetničkog opusa velikog slikara.

“Uočio sam da se moj rad odvija u vidu spirale. U svakom navoju nailazim na probleme prethodnog”, govorio je Omčikus.

“Koliko je mogao, profesor Tabaković nam je prenosio svoja znanja o muzici, astronomiji, filozofiji, podsticao nas je da istražujemo”, evocirao je svojevremeno (1998) Omčikus uspomene na svog mentora.
Neprekidni krugovi od kojih je satkana spirala unutar koje se Omčikus tematski i gestualno kreće, podeljeni su, ovom prilikom, u 10 celina na izložbi.

Kroz 45 dela, gde spadaju i dve skulpture, prikazan je kreativni prosede umetnika mediteranskog duha koji je svoja remek dela stvarao u Veloj Luci, Beogradu i Parizu.

U kolekciji je prisutna serija „Ritmovi”, kao i ciklus slika „Drvo u cvatu”, koje su pune energije i slavljenja bujanja novog života.

Portreti ili grupni portreti studije su slučaja svakog pojedinca, uključijući i samog autora koji je slikao autoportrete tokom čitavog radnog veka.

Izložbu prati publikacija sa reprodukcijama, i tekstovima Čedomile Marinković, Pavla Vasića, i spomenute Anđele Maletić.

Radovi, iz privatnih kolekcija, koje će publika imati priliku da vidi, pregled su stvaralaštva Omčikusa u periodu od druge polovine 20. veka, do prve decenije 21. veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.