U trendu

Izložba „Sonja Savić – devojka iz grada“ otvorena Zagrebu

ZAGREB – U ponedeljak 7. marta je u Zagrebu u kultnom Kinu Tuškanac svečano je otvorena manifestacija pod nazivom „Ponovo radi bioskop“ koja je ove godine posvećena Sonji Savić, saopštili su iz Umetničke galerije „Nadežda Petrović“

Događaj je realizovan u organizaciji Srpskog nacionalnog veća, Ambasade Srbije u Zagrebu, Kina Tuškanac i Jugoslovenske kinoteke iz Beograda.

Ovom prilikom priređena je retrospektiva filmova u kojima je Sonja Savić ostvarila svoje najznačajnije uloge.

Kao prateći program u holu je postavljena izložba ,“Sonja Savić – devojka iz grada“u produkciji Umetničke galerije „Nadežda Petrović“.

Pored panoa sa pričom o Sonji, njenim ulogama, o „Sonjinom septembru“, posetioci su mogli da vide i Sonjina autorska ostvarenja iz domena video arta i eksperimentalnih filmova.

Prema rečima koautora izložbe Predraga Živkovića, ,“Sonja Savić je glumila u filmovima koji su obeležili vreme u kome su nastali i bez kojih jugoslovenska i srpska filmska umetnost ne bi bila ista“.

Retrospektivu filmova Sonje Savić otvorili su Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke iz Beograda i Davor Trkulja, ministar savetnik i otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Zagrebu.

Nakon Zagreba, slični programi u organizaciji Srpskog nacionalnog veća očekuju se u Rijeci i Splitu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar