U trendu

IzloĹžba srpskih ikona iz Galerije Matice srpske postavljena u Italiji

U Nacionalnoj galeriji Umbrije u Peruđi otvorena je izloĹžba Galerije Matice srpske „Na osvitu novog doba. Srpske ikone između tradicije i modernosti. Paralele“.

Pokrajinski sekretar za kulturu Slaviša Grujić rekao je na otvaranju izložbe u Peruđi da se nada da će se Protokol o saradnji nastaviti kroz saradnju u oblasti kulturnog nasleđa, kao i u drugim oblastima kulture.

„Nadam se da će nama u Vojvodinu iz Umbrije doći neĹĄto novo, ali i da ćemo obnoviti programe koji su nam dolazili ranije, kao ĹĄto je Umbrija dĹžez festival i neki drugi“, kazao je Grujić.

Prema njegovim rečima, promocijom srpskog kulturnog nasleđa ukazuje se na njegove sličnosti sa evropskim, ali se pokazuju i specifičnosti srpske kulture i umetnosti u širem evropskom kontekstu.

IzloĹžba je proistekla iz Protokola o saradnji Vojvodine i Umbrije i predstavlja zaokruĹživanje ideje započete 2013. godine o saradnji italijanskih i srpskih institucija zaĹĄtite kulturnog nasleđa, kada je u Novom Sadu bila organizovana izloĹžba „Humanizam i renesansa u Centralnim Apeninima. Paralele“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar