U trendu

Izložba u čast Milorada Pavića

BEOGRAD – Multimedijalna izložba „Pavić od Š do A“ u čast pisca Milorada Pavića održana je večeras u atrijumu Biblioteke grada Beograda.
Autorka izložbe Isidora Injac i saradnica Jasmina Mihajlović podsetili su delimično na Pavićev život i književni opus i stvaralaštvo, izrazivši zadovoljstvo što posle Narodne biblioteke, svojevrstan omaž ovom velikom srpskom umetniku i piscu daje i Biblioteka grada Beograda, grada u kojem je živeo i stvarao.
Prateći koncepciju i nit kojom je, kako je su podsetile, očarao i svet, istaknuto je da je Pavić od književnosti, kao vremenske, napravio reverzibilnu umetnost.
„Kada uzmemo ‘Hazarski rečnik’ možemo da ga čitamo kako hoćemo i odakle god hoćemo, od kog slova hoćemo. Svako slovo na sebi nosi pojmove koji su najsignifikantniji za život i stvaralaštvo Milorada Pavića“, rekla je Isidora Injac.
Na izložbi je saopšteno da je u planu i svetska prezentacija izložbe.
Izložba je rađena skoro godinu dana, i upriličena je 10 godina posle Pavićeve smrti, 90 godina posle njegovog rođenja i 35 godina od pojavljivanja njegovog najpoznatijeg dela „Hazarski rečnik“.
Prisutni su bili predstavnici kulturnog života Beograda.
Izložba je dvojezična i trajaće do 31. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.