U trendu

Izložba “Uroburo“ Merime Fetahović u Galeriji SULUV

NOVI SAD – Izložba “Uroburo“ Merime Fetahović biće otvorena 9. avgusta u Galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i trajaće do 27. avgusta, saopšteno je danas iz ove institucije umetnosti.

Kako objašnjava autorka postavke, uroburo ili uroboros je u mnogim narodima prisutan drevni simbol beskonačnosti, večnosti, besmrtnosti i cikličnog vremena, predstavljen u vidu zmije ili zmaja koji grize svoj rep i tako formira krug bez početka i kraja.

“Glina kao noseći materijal za rad nije slučajna. Glina, to jest zemlja iz koje smo stvoreni i u koju ćemo se vratiti, nastala sporim sedimentiranjem stena vulkanskog porekla raspadanjem prelazi u stvaranje nove materije, iznova i iznova, tocak beskrajnog rađanja. Maske predstavljaju „Nas” toliko različite, a u biti veoma slične.

Nezainteresovanost prirode za naše poreklo, boju i rasu nam upućuje jasnu poruku o (ne)važnosti ovih argumenata“, navodi Fetahović.

Fetahović je diplomirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a trenutno živi i radi u Rimu.

Poslednjih 20 godina usavršava “raku“, tradicionalnu japansku tehniku glazure i paljenja keramike, a prelaskom u Italiju počinje i sa radom u mermeru.

Do sada je izlagala na 12 samostalnih izložbi i više od 40 grupnih, a takođe je i učesnica je mnogobrojnih simpozijuma u Evropi i Aziji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.