U trendu

Između biografije i fikcije

Pisci Vilijem Šekspir, Oskar Vajld i pesnik Džon Don i dalje privlače pažnju čitalaca svojim delima, ali i svojim biografijama. Romansirane knjige "Šekspirova tajna" Dženifer Li Karel, "Poslednji testament Oskara Vajlda" Pitera Akrojda i "Dama i pesnik" Mev Haran upravo svedoče o tome. U protekla četiri veka o Šekspiru i njegovim delima ispisana je pozamašna biblioteka knjiga. Pošto je o velikom piscu sačuvano malo dokumenata, a svedočenja njegovih savremenika takođe su malobrojna i kontradiktorna, ta tema ne prestaje da intrigira pisce, ali ni čitaoce, uvek spremne za novu hipotezu ko je stvarno bio Šekspir. Slična je priča i sa velikim dekadentom i arbitrom elegancije, Oskarom Vajldom…
Vajldov život jeste bio svojevrsno umetničko delo, koje je od samog početka u sebi nosilo klicu tragedije. Suočen sa takvom, gotovo završenom građom za roman, Akrojd nije hteo da pobegne od činjenica, ali ni da se zadovolji onim što je priča nudila sama po sebi. Akrojd je, naime, odlučio da "postane" Oskar Vajld i da priču ispriča u prvom licu. Roman poseduje i vajldovski stil pisanja, paradokse i verbalne bravure, ali i istančan prikaz emotivnog sveta velikog pisca, kao i osobenost trenutka u kome nastaje njegov poslednji testament.
"Dama i pesnik" je dirljiv roman o zabranjenoj ljubavi između poznatog pesnika Džona Dona i obrazovane i hrabre devojke En Mor, poreklom iz čuvene porodice, koja se usudila da se zbog svoje naklonosti usprotivi ocu i poruši sva ustaljena pravila koja su vladala na dvoru kraljice Elizabete Prve. Brak za koji su uspeli da se izbore okončao se njenom tragičnom smrću, posle čega se Don potpuno posvetio "božijim stvarima" da bi na kraju postao poglavar katedrale svetog Pavla. U njoj je održao propoved "Nijedan čovek nije ostrvo", koja se, pored toga što je jedna od najčuvenijih, smatra i jednom od najlepših.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar