U trendu

Jana Milosavljević: U predstavi „Idiot“ bavimo se suštinskim pitanjima

BEOGRAD – Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Jana Milosavljević koja je govorila o svojoj ulozi u predstavi „Idiot“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Milosavljević je rekla da je najzahtevnije i najzanimljivije u radu na komadu reditelja Ivice Buljana bila analiza čitavog romana kojom se bavila glumačka ekipa mesec dana.

„Nismo uopšte dobili tekst predstave nego je ekipa sedela u rediteljskoj sobi i zajedno čitali roman i onda smo ga analizirali, sve te odnose. To je kapitalno delo i Dostojevski kao pisac je dosta slojevit“, primetila je Milosavljević.

Rad na „Idiotu“ je za nju bio dragocen i roman više neće čitati na isti način, dok nakon tako dobre i temeljne analiza likova i odnosa „odlazak na scenu biva samo egzekucija“.

„Kada smo počeli da radimo, bila sam strašno uplašena što igram takvu ulogu, Mira Karanović mi je rekla fantastičnu stvar: ‘Kad se sve sabere i oduzme uvek ispadne na kraju da je najlakše igrati klasike i velike pisce, jer je neko već sve napisao za tebe'“, podsetila se glumica.

Primetivši da su uvek „problemi isti, čovek se ne menja u namerama, htenjima, osećanjima“, Milosavljević je ocenila da „imamo čudan odnos prema epohama i klasičnim delima, kao da su tad ljudi imali druge probleme koje danas nemamo“.

„Zapravo je stvarno isto i kad se na taj način čita neka antička tragedija dođemo do toga da je isto kao danas. Zato je to klasika, vanvremenska stvar“, ocenial je Milosavljević.

Prema njenim rečima, autor dramatizacije Vladimir Tabašević se trudi da to zadrži jezik Dostojevskog, dok je način igre savremen, bez krinolina i bavljenja tadašnjim društvenim okolnostima.

„Bavili smo se suštinskim pitanjima, traume, želje za novcem, posedovanjem, što i danas živimo. Nismo ništa mistifikovali“, navela je glumica.

Milosavljević u ulozi Nastasje Filipovne najviše bavila pitanjem traume i zlostavljanja u detinjstvu.

„To mi je bilo najvažije dok sam razmišljala. Pošto se o njoj stalno priča kako je prelepa, kako je dama. To me frustriralo. Kako da igram prepelu damu? U nju se svi zaljubljuju. Ja sam se fokusirala na posledice toga što joj se dogodilo u ranom detljnjstvu i šta je zbog toga postala“, navela je Milosavljević.

Buljan je glumcima dao dovoljno slobode da istražuju, kopaju i nalaze nove smisle i istine, dodala je Milosavljević.
„Dok smo čitali roman, drhtale su mi ruke od uzbuđenja i emotivnog naboja kog smo svi osetil. To je takav roman, tako je napisano, nije moguće da ostaneš imun, da ne osećaš empatiju i da se ne poistovetiš kad duboko zaroniš u materijal“, navela je glumica.

Prema njenim rečima, u „Idiotu“ se ide „od suza ka nekom nenormalnom smehu, toliko je duhovito napisano u nekim momentima, a onda na drugoj stranici je muk, u sali svi plaču“.

Milosavljević je istakla da je ponosna na svoje kolege koji su „fantastično odigrali svoje uloge i toliko su se dali“, da su međusobno napravili takvu vezu da ako ih neko probudi u pola noći mogu da odigraju bez problema predstavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar