U trendu

Jergovic: „Deca“, jedan od najvaznijih romana nase generacije

ZAGREB – Pisac Miljenko Jergović u svom tekstu „Milena Marković: Grube geste, nežnosti“ nadahnuto je ranije pisao o novoj knjizi ove pesnikinje koja je danas ovenčana Ninovom nagradom nazvavši je „jednim od najvažnijih romana koji ostaje iza naše generacije“

Kako je Jergović u autorskom tekstu pisao, „Deca“ su roman o đetinjstvu, o deci koja rađaju drugu đecu, o porodici – disfunkcionalnoj, jer ko, osim popova i pedagoga, zna za funkcionalnu porodicu.

„Deca“ su poema o osujećenom, večno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu… opasan roman o istoriji, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svjetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, ta decenija našeg odrastanja, i pregazi nas tokom devedesetih“ piše Jergović.

Jergović je između ostalog napisao da su „Deca“ roman o autističnom, mentalno zaostalom sinu, o retardiranom sinu, o sinu debilu.

„Milena Marković iznad je političke korektnosti, iznad tog jada ljudskog i te bede književnih i ideoloških antitalenata, koji bi da represijom nad jezikom popravljaju sviet i sakrivaju sve ono s čime nisu u stanju da se nose u svetu“. napisao je Jergović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.