U trendu

Jug Radivojević prvi laureat nagrade „Slobodanka Caca Aleksi

BEOGRAD – Poznati pozorišni reditelj Jug Radivojević laureat je prve pozorišne nagrade „Slobodanka Caca Aleksić“ za najbolju režiju predstave za decu, čija se svečana dodela održala danas u prostorijama Pozorištanca „Puž“ u Beogradu.

Radivojević je ovo priznanje dobio za režiju predstave „Sirano De Beržerak“ banjalučkog Dečijeg pozorišta Republike Srpske, rađenoj po tekstu dramaturga Igora Bojovića.

„Maštovit i komunikativni rediteljski pristup prilagođen uzrastu kojem je namenjen doprineo je da dramski tekst Igora Bojovića, oslonjen na klasik, bude pristupačan i zanimljiv savremenom mladom gledaocu“, pročitao je reditelj Miloš Jagodić odluku žirija, u čijem su sastavu bili on, direktor „Puža“ Đoko Bulajić i predsednica žirija, novinarka Tanja Petenek.

Dobitniku je priznanje u vidu povelje i plakete sa Cacinim likom uručio poznati glumac Branislav Milićević, poznatiji kao Branko Kockica, suprug preminule rediteljke i osnivača „Puža“ čije ime nosi ovo priznanje.

„Svrha ovakvih nagrada je da ubuduće mladi ljudi imitiraju naše velikane, kao i da ih podstakne da budu kao oni“, izjavio je Branko Kockica u pripremljenom stend-ap skitu.

„Ovo je za mene najvažnija nagrada od svih prethodno dobijenih u zemlji i inostranstvu zato što nosi Cacino ime “, kazao je Radivojević.

„Moramo verovati da se snovi ostvaruju“, dodao je, prisećajući se svoje detinje želje da upozna Branka Kockicu, a koja je prerasla u jako prijateljstvo s njegovim idolom.

Radivojević, koji je i direktor Beogradskog dramskog pozorišta od 2019. godine, svoje prvo rediteljsko ostvarenje „Viktor“ priredio je 1994. godine, a do sada je režirao ukupno 121 predstavu, od kojih se posebno ističe „Robin Hud“ – njegova prva režija u „Pužu“.

Laureat je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se posebno ističu tri Nagrade za režiju na „Borinim pozorišnim danima“, dve Nagrade za najbolju režiju „Ćuran“ na Danima komedije u Jagodini, dve godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama i godišnja nagrada Pozorišta „Boško Buha“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar