U trendu

Jugoslovensko dramsko pozorište obeležilo 75 godina rada

Jugoslovensko dramsko pozorišta (JDP) u Beogradu danas je, dodelom godišnjih nagrada i drugih priznanja obeležilo svoj dan – 3. april i 75. godina rada.

Godišnje nagrade za režiju dobili su Jagoš Marković za“Čudo u Šarganu“, Vito Taufer za „Edipa“ i Egon Savin za „Razvojni put Bore šnajdera“, saopštilo je JDP.

Godišnje nagrade dobili su glumice i glumci: Anita Maničić za ulogu Ikonije i Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi „Čudo u Šarganu“, Nenad Jezdić za naslovnu ulogu u predstavi „Razvojni put Bore šnajdera“ i ulogu Prosjaka u predstavi „Čudo u Šarganu“.

Laureatri su i Milan Marić za ulogu Edipa, Nataša Ninković za ulogu Jokaste i Marko Radojević za ulogu Pevača u predstavi „Edip“, kao i Jovana Belović za ulogu Lavinije u predstavi „Tit Andronik“.

Godišnje nagrade dobili su i Sloboda Mićalović za ulogu u komadu „Ona“ i Milena Vasić za ulogu Fedre/Magdalene i Nataša Tapušković za ulogu Sapfo/Terapeutkinje u predstavi „Vatre“.

Nagrada za lepotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ pripala je Milanu Mariću za ulogu u predstavi „Edip“, navodi se u saopštenju.

Lana Cvijanović je laureatkinja godišnje nagrade za kostimografiju i poseban umetnički doprinos u predstavi „Razvojni put Bore šnajdera“, a Irena Popović za muziku u predstavi „Tit Andronik“.

Godišnja nagrada za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja dodeljena je dizajnerima svetla Jovanu Stankiću i Siniši Čupiću, glavnoj garderoberki Ljiljani Nedeljkovići, kreatorki scenske maske Gordani Jadžić i grafičkom dizajneru Adamu Rakičeviću.

Nagradu „Branka i Mlađa Veselinović“ za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP-a dobio je Milan Marić za ulogu „Edipa“ u istoimenoj predstavi.

Nagrada „Nebojša Glogovac“ za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca pripala je Joakimu Tasiću za uloge Glasnika iz dvora u predstavi „Edip“ i Saturnina u predstavi „Tit Andronik“.

Na proslavi je predstavljena monografija Aleksandra Milosavljevića o Teatru „Bojan Stupica“ i najavljen prvi broj E-magazina koji će svakog meseca biti dostupan na sajtu Pozorišta i društvenim mrežama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar