U trendu

Katolička crkva u Hrvatskoj protiv izvodjenja Frljićeve predstave u Splitu

Uvršćavanje predstave reditelja Olivera Frljića „Naše nasilje i vaše nasilje“ u repertoar festivala hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu, izazvalo je niz kritika konzervativnih stranaka i pojedinaca, ali i pozive na protest, a nezadovoljstvo je danas izrazila i Katolička crkva u Hrvatskoj.

U saopštenju Splitsko-makarske nadbiskupije navodi se da Frljićeva predstava „vredja osećaje gradjana i vernika“.

„Ovim putem molimo sve odgovorne da još jednom razmotre prikladnost sadržaja u sklopu nacionalne kulturne manifestacije 27. Marulićevi dani i da učine potrebne korake da sadržaji koji nisu dostojni imena Marka Marulića i grada Splita, ne bi vredjali osobe i ponižavali samu kulturu“, piše u saopštenju, prenela je agencija Hina.

Splitsko-makarska nadbiskupija uputila je apel Ministarstvu kulture, Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Splitu i Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

„Kako ne biti tužan kada se kultura zaodeva u ruho nepristojne provokacije, štaviše vredjanja osećaja gradjana i vernika našeg grada i Hrvatske? Kako ne biti tužan kada se u program uvršćava predstava koja iz najnižih pobuda vredja Boga, čoveka i naciju, iako se zna da je već izazvala osude domaće i medjunarodne javnosti zbog svoga blasfemičnog sadržaja?“, pita Splitsko-makaraska nadbuskupija.

On poziva vernike na molitvu da bi „apel dodirnuo savest i srca ljudi da jezik i način komuniciranja savremenog čoveka ne bude uvredljiv prema drugome i ne ismeva vrednosti i osećanja drugih“.

Po zvaničnom programu Marulićevih dana, Frljićeva predstava na programu je u ponedeljak uveče u splitskom HNK.

Minorna konzervativna stranka Hrast pozvala je ranije na mirni protestni skup u ponedeljak, a pozivu se pridružio i splitski ogranak desničarske Hrvatske stranke prava.

Selektor festivala, pozorišni kritičar Igor Ružić, kratko je komentarisao kritike ocenivši da je „krajnje neinteligentno što raspravljaju o predstavi koju nisu ni videli“.

„Tek posle izvodjenja možemo argumentovano razgovarati o svim simbolikama tog pozorišnog čina“, rekao je Ružić za Slobodnu Dalmaciju.

Dramaturg i producent festivala Jasen Boko izjavio je da smatra neumesnim mešanje crkve u sekularni život i umetnost.

„Lično nisam poklonik Frljićeve estetike, pa sam kao takav izrugivan u nekim njegovim produkcijama, ali uvek branim slobodu umetničkog izražavanja“, rekao je Boko za Slobodnu Dalmaciju.

Predstava „Naše nasilje i vaše nasilje“ je medjunarodna koprodukcija više pozorišta iz Nemačke, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Švajcarske i BiH, uz podršku „German Federal Cultural Foundation“.

Kako se navodi na stranicama Marulićevih dana, ta predstava je inspirisana kultnim romanom Petera Weissa „Estetika otpora“ i „širom otvorenih očiju posmatra Evropu naivno zatečenu izbegličkom krizom, Evropu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskeženim zubima zatvara granice hiljadama onih koji beže upravo pred posledicama evropske i američke politike“.

Mediji u Hrvatskoj navode da se u predstavi vidi i prizor gole žene s hidžabom na glavi koja u nekom trenutku iz svog polnog organa vadi nacionalnu zastavu, a nedugo nakon toga glumac koji predstavlja Isusa Hrista silazi s krsta napravljenog od plastičnih posuda i siluje tu muslimanku.

Reditelj Oliver Frljić našao se nedavno na udaru kritika i konzervativne poljske vlasti, uticajne Poljske katoličke crkve i radikalne ekstremističke desnice posle premijere njegove predstave „Izopštenje“ 18. februara u Varšavi.

Oni su Frljićevu predstavu ocenili kao svetogrdje, jeres, vredjanje verskih osećanja i nacionalnog dostojanstva Poljaka zbog scena oralnog seksa sa lutkom pape Jovana Pavla II sa natpisom „Zaštitnik pedofila“.

Poljska policija je u Varšavi sinoć silom morala da prokrči put publici Frljićeve predstave i uhapsila je devetoricu iz grupe radikalnih poljskih nacionalista koji su blokirali ulaz u pozorište i ubacili petarde.

Zbog hajke na njega i glumce i pretnji fizičkim nasiljem, Frljić je zaštitu za varšavsko pozorište zatražio od Evropske komisije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar