U trendu

Kinoteka u junu

Jugoslovenska kinoteka proslavila je nedavno svoj 54. rođendan i tokom meseca juna obeležava ga prikazujući u okviru svog repertoara bisere filmske umetnosti.

Posle zanimljivog kraćeg ciklusa „Nemačka viđena očima“ Godara, Roselinija i drugih autora, na programu se mogu pronaći Mankjevičev „Julije Cezar, u kojem briljira Marlon Brando, „Devojka koju sam voleo“ sa Robertom Redfordom i Barbarom Strejsend, kao i čuveni Čaplinov film „Moderna vremena.“

Budući da se tokom juna obeležava stogodišnjica od pada dinastije Obrenović u prevratu tokom kojeg su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga, beogradska publika moći će da vidi nemački film „Ljubimica guvernera“ iz 1927. godine sa Magdom Šnajder u ulozi Drage Mašin, što je verovatno veoma zanimljivo s obzirom na to da je jedna domaća tema još davnih dvadesetih poslužila nekome kao inspiracija za film. Čuvena priča o atentatu na domaćim prostorima nije prenošena na veliko platno, pa će publika u Kinoteci moći da se zadovolji prikazivanjem samo poslednje epizode serije koja je svojevremeno bila snimljena za RTS.

Slede ciklusi filmova velikog ruskog umetnika Dzige Vertova, a zatim i 11 nemačkih filmova o slavnom apačkom poglavici Vinetuu, koji su, eto malog kurioziteta, snimljeni na teritoriji Jugoslavije.

Za kraj juna predviđeno je posebno zadovoljstvo: Kinoteka je odlučila da publici ponudi retrospektivu filmova velikog italijanskog reditelja Federika Felinija povodom desetogodišnjice njegove smrti. Posetioci će moći da vide filmove „Svetlosti varijetea“, „Ulica“, „Kabrijine noći“, „Osam i po“, „Klovnovi“ i obavezni „Slatki život“, u kojem se tada mlada Anita Ekberg kupala u fontani Di Trevi zajedno sa Marčelom Mastrojanijem.

Pobedite vrućinu – pravac Kinoteka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.